Kultura

LIKOVNI DOŽIVLJAJ ‘KUCALA NA VRATIMA’ U hotelu Rixos Libertas otvorena nova izložba slika Fehima Vukotića

LIKOVNI DOŽIVLJAJ 'KUCALA NA VRATIMA' U hotelu Rixos Libertas otvorena nova izložba slika Fehima Vukotića

Ove subote u hotelu Rixos Libertas pred velikim brojem okupljenim otvorena je nova izložba dubrovačkog slikara, likovnjaka amatera s puno ljubavi prema slikarstvu, Fehima Feše Vukotića. 

„Kao čovjek širokih interesa, vječito znatiželjan Vukotić je na izloženim slikama prvi put javno demonstrirao svoje istraživanje tehnike akvarela i pokazao odmak od svoje uobičajene sklonosti prema kolorizmu kao i odmak od uobičajenih motiva dubrovačkog krajolika“ zapisao je u popratnom katalogu ove izložbe povjesničar umjetnosti Ivan Vigjen, koji je i otvorio večerašnju izložbu, naglasivši nadahnutost autora jednom nekad i te kako upotrebnim predmetom koji na žalost pripada prošlosti, ali još uvijek ga možemo pronaći na starim drvenim kućnim vratima u staroj dubrovačkoj gradskoj jezgri, a to su kucala ili batoč, kako su ga zvali naši stari. Ostaci su to pomalo zaboravljenog vremena, danas kad su ih zamijenila električna zvonca, ali i svjedok nekad visoke razine starog umjetničkog obrta.

Upravo ta mala kucala privukla su Vukotićevu pažnju i bile motiv svih večeras izloženih slika. Kucala koja su bila zvučni znak dolaska nekoga u naš dom, susreta s nekim dragim, motive kojih je pronašao na starim dubrovačkim kućama, ali i spojio ih sa motivima starih kucala na bosansko hercegovačkim kućama, donekle možda i drugačijim, a opet i te kako sličnim. Na svojim slikama Vukotić nam je dao tu mirnoću, bezvremenost, sentimentalnost, ali i otvorenost kućnih kucala,kao i originalnost svakog od njih, na svakoj od svojih slika, kroz svoju impresiju ovog motiva. Izložba je otvorena do 2. siječnja 2015. godine.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist