Aktualno

LIBERALIZACIJA TAKSI PRIJEVOZA Miletić optužio Butkovića za pogodovanje

Božo Miletić, v.d. udruženja taksista

Predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Božo Miletić na okruglom stolu ‘Liberalizacija taksi prijevoza’ žestoko je optužio ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića za pogodovanje stranoj tvrtki i pripremu nacrta zakona koji ugrožava hrvatske građane.

Na okruglom stolu sudjelovali su i direktor Ubera za Hrvatsku Davor Tremac, predsjednik Udruženja davatelja taksi usluga pri HGK Petar Dragić te ravnateljica Ekonomskog instituta Maruška Vizek.

Odgovarajući na izjavu ministra da zakon donosi jednake uvjete za sve, kao i na izjavu Davora Tremca da će Uber poštovati novu zakonsku regulativu, Miletić je istaknuo nelogičnosti u dosadašnjem djelovanju Ministarstva, ali i radu Ubera.

-Mi smo danas u situaciji da ne znamo tko je pisao ovaj zakon, inače po nekvaliteti presedan u Europskoj uniji. Članovi radnih skupina u niti jednom trenutku nisu vidjeli nacrt zakona, a kako čujemo, dobro plaćeni lobisti zauzeli su se za ovakav nacrt prijedloga zakona, između ostalih i njihov počasni predsjednik. S druge strane, gospodine Tremac, imate pravomoćnu presudu da kršite zakon Republike Hrvatske. Hoćete li sada prestati s obavljanjem nelegalne djelatnosti? Ministre Butković, osjećate li odgovornost zato što upravo vi dvije godine niste uspjeli zaustaviti nelegalnu djelatnost u Hrvatskoj? – izjavio je Miletić.

Upitan što konkretno zamjera novom nacrtu zakona, Božo Miletić je izdvojio upotrebu aplikacije kao mjernog uređaja, apsolutno zanemarivanje koncepta sigurnost putnika i gubitak ovlasti lokalnih jedinica.

-Ne mogu vjerovati da upravo Hrvatska čini nevjerojatan presedan i uvodi aplikaciju kao mjerni uređaj za izračun cijene prijevoza, koja je potpuno nelegitimna, s njom se može manipulirati i bazira se na GPS kartama koje Hrvatske nije niti izradila. Puno pričamo o korisnicima i njihovom interesu, a zapravo legaliziramo njihovu prijevaru – ja kao taksist u Dubrovniku u jeku sezone tako mogu naplatiti vožnju umjesto 50 kuna recimo 500 kuna, a još mogu i prekršajno prijaviti putnike ako mi ne plate. S druge strane, nemamo nikakvu kontrolu vozača – prema novom prijedlogu zakona netko može voziti cijelu noć taksi i ujutro primjerice sjesti u autobus i voziti našu djecu. Tko je uopće odgovoran za sigurnost naših građana i naše djece? – izjavio je Miletić.

Miletić je naglasio kako će u narednom razdoblju uložiti svoje prigovore za izmjenu zakonskog prijedloga, a posebno se osvrnuo na ministrove riječi kako prijedlog zakona nije sveto pismo i kako se on može mijenjati.

-Upravo smo čuli da je ministar Butković, bez obzira na to što smatra da zakon ide u dobrom smjeru, izjavio da se on može mijenjati. Uistinu se nadamo da će Ministarstvo u narednom razdoblju uvažiti naše prijedloge, kao i stavove struke, ako to već nije učinjeno do sada. Smatramo da broj autotaksi prijevoznika trebaju određivati jedinice lokalne samouprave i to na temelju studije koja je vrlo jasno ukazala na neophodnu upotrebu taksimetra kao mjernog uređaja. Ne znam zašto Ministarstvo uporno zanemaruje studiju Prometnog fakulteta koju je samo naručilo. Mislimo da zaista nije potrebno da dođe do onog najgoreg – da se usvoji zakon koji egzistencijalno ugrožava nas taksi obrtnike, a istovremeno predstavlja prijetnju sigurnosti na cestama. Uostalom, pouzdano znam iz iskustva brojnih Uberovih vozača da i za njih ovo nije prihvatljivo rješenje, govore nam da su izrabljivani i da moraju gotovo 12 sati provoditi za volanom kako bi zaradili minimalac – zaključio je Božo Miletić.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist