Zanimljivosti

“LEZBOS” I “NIKIFOROS FOKAS” Dva grčka ratna broda u gruškoj luci se pridružila brazilskoj fregati

"LEZBOS" I "NIKIFOROS FOKAS" Dva grčka ratna broda u gruškoj luci se pridružila brazilskoj fregati

Nakon što je prošlog tjedna u grušku luku stigla fregata brazilske ratne mornarice „Liberal“, jutros su svoje sidro u Gružu spustila i dva ratna broda grčke ratne mornarice.

Ratni brod (lijevi na fotografiji) je 130 metara duga fregata „Nikiforos Fokas“, inače jedan od deset takvih iz klase „Elli“, izgrađenih u nizozemskim brodogradilištima i koji je ranije pod imenom „Bloys van Treslong“ služio u nizozemskoj kraljevskoj ratnoj mornarici.

Drugi (desni na fotografiji) je brod za amfibijske operacije „Lezbos“, koji najčešće služi za prijevoz tenkova i pješadije. Ovaj brod dug 116 metara jedan je od šest takvih iz klase„Jazon“, a izgrađen je u Grčkoj 1999. godine.

Inače, u pozadini se, pod Mostom dr. Franja Tuđmana može vidjeti i fregata brazilske ratne mornarice „Liberal“ (jedna od šest iz klase „Niteroi“, izgrađena 1978., a modernizirana 2005. godine), koja je u gruškoj luci još od prošlog tjedna, a na povratku kući s mirovine misije u Libanonu. Brazilci će svoj put nastaviti u ponedjeljak.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist