Zanimljivosti

LET NA DANAŠNJI DAN Znate li kojem su astronautu Dubrovčani odali počast?

LET NA DANAŠNJI DAN Znate li kojem su astronautu Dubrovčani odali počast?

Jurij Aleksejevič Gagarin, sovjetski astronaut i vojni pilot, prva je osoba koja je otputovala u svemir, i to na današnji dan, 12. travnja 1961. godine.

Otputovao je u svemirskoj letjelici Vostok 1, a let je trajao 1 sat i 48 minuta.

Slavni astronaut poginuo je pri rutinskom letu (kao probni pilot) u dvosjedu s još jednim pilotom, a nakon njegove smrti, njegov rodni grad preimenovan je u Gagarin.

Zanimljiva priča veže naš grad i Gagarina. Oni malo stariji sjetit će se igrališta ‘Jurij Gagarin’, koje se nekad nalazilo na Ilijinoj glavici. Naime, javna garaža izgrađena je na nekadašnjem igralištu Jurija Gagarina, između Zagrebačke ulice i Bogišićeva parka. Igralište je sagrađeno šezdesetih godina radnim akcijama školske djece i građana, navodno novcem iz dijaspore, ponajviše nekog našeg iseljenika iz Perua.

Tom prigodom skladane su i prigodne pjesmice, otprilike ‘Mi smo djeca s Konala igralište gradili…’, a igralište nije nazvano ni po djeci s Konala, ni po iseljenicima iz Južne Amerike, nego po Juriju Gagarinu, ‘najvećem sinu svemirskih prostranstava’. Njegovu otvorenju prisustvovali su i predstavnici sovjetske mornarice.

Pročitajte još

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist