Natrag
23.9.2017 18:37

facebook

twitter

google

rss

dulist

LET NA DANAŠNJI DAN Znate li kojem su astronautu Dubrovčani odali počast?

12.4.2015 @ 23:01 Dulist Zanimljivosti

Podijelite:

Jurij Aleksejevič Gagarin, sovjetski astronaut i vojni pilot, prva je osoba koja je otputovala u svemir, i to na današnji dan, 12. travnja 1961. godine.

Otputovao je u svemirskoj letjelici Vostok 1, a let je trajao 1 sat i 48 minuta.

Slavni astronaut poginuo je pri rutinskom letu (kao probni pilot) u dvosjedu s još jednim pilotom, a nakon njegove smrti, njegov rodni grad preimenovan je u Gagarin.

Zanimljiva priča veže naš grad i Gagarina. Oni malo stariji sjetit će se igrališta ‘Jurij Gagarin’, koje se nekad nalazilo na Ilijinoj glavici. Naime, javna garaža izgrađena je na nekadašnjem igralištu Jurija Gagarina, između Zagrebačke ulice i Bogišićeva parka. Igralište je sagrađeno šezdesetih godina radnim akcijama školske djece i građana, navodno novcem iz dijaspore, ponajviše nekog našeg iseljenika iz Perua.

Tom prigodom skladane su i prigodne pjesmice, otprilike ‘Mi smo djeca s Konala igralište gradili…’, a igralište nije nazvano ni po djeci s Konala, ni po iseljenicima iz Južne Amerike, nego po Juriju Gagarinu, ‘najvećem sinu svemirskih prostranstava’. Njegovu otvorenju prisustvovali su i predstavnici sovjetske mornarice.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana