Kultura

LAZARETI Izložba završnih radova radionice ‘Prebukirani grad’

LAZARETI Izložba završnih radova radionice 'Prebukirani grad'

U organizaciji udruge Placa – kolektiv za istraživanja o prostoru danas u 19 sati u prostorima Art radionice Lazareti održat će se prezentacija i izložba završnih radova međunarodne arhitektonsko-urbanističke radionice ‘Prebukirani grad – Overbooking the City’.

Radionica Prebukirani grad, koja se održala u Lazaretima 20.-26. kolovoza 2017. je na primjeru Dubrovnika istraživala nove metodologije kojima bi se omogućio svojevrsni balans između sukobljenih dinamika turizma i grada. Na radionici je sudjelovalo dvanaest lokalnih i stranih mentora te devetnaest sudionika, većinom urbanista i arhitekata.

Problematika se obrađivala kroz šest tipološki određenih tematskih jedinica (Unutar zidina, Ljetnikovci, Grad i teritorij, Resort, Srđ – novi Dubrovnik i Urbani otoci) koje su kao rezultat imale šest arhitektonsko-urbanističkih radova. Radove će predstaviti arhitekti – mentori pojedinih tema: Marko Padovan, Jasmina Bašić, Jelena Miljanović, Ivan Jurić, Antun Sevšek i Dario Crnogaća.

Cilj prezentacije je upoznati zajednicu i lokalnu upravu s promišljanjima i rezultatima radionice te pokrenuti dijalog o daljnjoj razradi projektnih ideja i njihovoj potencijalnoj implementaciji u planske i razvojne politike na lokalnoj razini.

Radionica ‘Overbooking the City’ održala se u organizaciji udruge Urban Transcripts (London) u partnerstvu s udrugom Placa – kolektiv za istraživanja o prostoru (Dubrovnik) i uz potporu Društva arhitekata Dubrovnik, Grada Dubrovnika, Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije i Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije (Sveučilište u Splitu).

Prezentacija i izložba organizirane su u sklopu projekta NOMAD. Nomad je privremena urbana oprema dostupna svima kojom se kultivira i promiče nekomercijalno i slobodno korištenje javnog gradskog prostora. Projekt je omogućen potporom Grada Dubrovnika – Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša.

 

Pročitajte još

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist