Županija

Lasić Plenkoviću i Orepiću: Autobusi kasne, ‘čepovi’ su na granici, poduzmite nešto

Lasić Plenkoviću i Orepiću: Autobusi kasne, 'čepovi' su na granici, poduzmite nešto

Zamjenik načelnika Općine Konavle Božo Lasić uputio je otvoreno pismo Vladi RH, premijeru Andreju Plenkoviću te ministru unutarnjih poslova Vlahu Orepiću povodom gužvi na graničnim prijelazima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

‘Poštovani,

Obraćavam se ovim putem kako bih Vam ukazao na nužnost žurnog i odlučnog djelovanja po pitanju nedavnih izmjeni odredbi članka 8. Zakonika o schengenskim granicama, koje se odnose na provedbu granične kontrole, a koje su diljem Hrvatske, ali naročito na jugu rezultirale potpunim kaosom na graničnim prijelazima, a turistička sezona još nije niti počela.

Potpuno svjesni sigurnosne situacije u Europi, kao i činjenice da je Hrvatska ‘odgovorna članica Europske unije’, apeliram na Vas da se posebna pažnja posveti graničnim prijelazima na istoku i zapadu Dubrovačko-neretvanske županije, poglavito u svjetlu nadolazeće sezone.

Od uspostave novog režima provjera nametnutih od strane Europske unije 7. travnja, praktički nijedan autobus prema ili iz županije nije stigao na svoje odredište na vrijeme. Prometni čepovi na granici kod Neuma, ali i na Karasovićima su svakodnevna pojava, a čak i ako u potpunosti zanemarimo činjenicu da smo u Velikom tjednu kada će brojni žitelji županije putovati negdje, ostaje nam aspekt turističkih dolazaka, kao i očekivanog velikog broja putnika koji će kroz našu županiju i Konavle putovati dalje prema svojim zemljama poput Crne Gore ili Albanije.

Također, već godinama na širem dubrovačkom i konavoskom području turistička sezona počinje s Uskrsom, a višesatno čekanje na granicama najgori je mogući doček za goste od kojih više manje svi živimo.

Turizam čini veliki udio hrvatskog BDP-a, a suvišno je napominjati koliko u tome sudjeluje Dubrovačko-neretvanska županija s milijunima posetitelja svake godine, kao i dvoznamekastim rastom broja gostiju.

Situacija na graničnom prijelazu Neum je posebno loša, a tamošnje vlasti već najavljuju prosvjede s obzirom na prometne čepove koji se već stvaraju, a još nije niti sredina travnja. Pretvarati se da to na nas neće utjecati bilo bi jednako guranju glave u pijesak, a slične, ako ne i teže prizore možemo zasigurno očekivati i na GP Karasovići s obzirom na veliki tranzit koji se događa tom granicom.

S poštovanjem i vjerom u žurno rješenje,

Božo Lasić, zamjenik načelnika Općine Konavle’

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist