Aktualno

Labaš: Istina hakirani smo, postavljene su antiratne poruke; Dobroslavić: Program Igara je za nas završena priča

Labaš: Istina hakirani smo, postavljene su antiratne poruke; Dobroslavić: Program Igara je za nas završena priča

Glasnogovornica Dubrovačkih ljetnih igara Karla Labaš potvrdila je kako je u utorak ujutro hakirana web stranica Dubrovačkih ljetnih igara na kojoj su postavljene antiratne poruke vezane uz Siriju, Libiju i Irak, a župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić ovaj incident nije htio komentirati, već je kratko poručio kako je to za Županiju završena priča.
”Možemo potvrditi kako je rano jutros hakirana stranica Dubrovačkih ljetnih igara. Postavljene su antiratne poruke. To je skupina hakera koja širi anitiratne poruke”, rekla je Labaš.
Na upit može li se ovaj cyber-napad povezati sa spornom predstavom ”Elementarne čestice” autora Michela Houellebecqa, Labaš je odgovorila kako ”ne povezuju ništa, s ničim zasada.”
”Ništa ne povezujemo s ničim. Nadležne situacije se bave ovom situacijom, više ćemo znati kad oni završe”, rekla je Labaš.
Dubrovačke ljetne igre, kulturni festival koji se tijekom srpnja i kolovoza održava u Dubrovniku ove godine je došao pod povećalo javnosti kada je na traženje župana dubrovačko-neretvanskog Nikole Dobroslavića MUP ocijenio kako bi izvođenje ”Elementarnih čestica” predstavljalo sigurnosni rizik zbog stavova autora djela prema islamu i muslimanima.
Županija je zbog sporne predstave svojedobno uskratila financiranje Dubrovačkim ljetnim igrama u iznosu od 650 tisuća kuna, a nedugo zatim, dubrovačko Gradsko vijeće donijelo je ”Zaključak o neprihvaćanju financiranja dodatnih troškova osiguranja predstave Elementarne čestice”, a kao jedan od razloga za njegovo donošenje iznesen u toj raspravi rečeno je kako ”autor djela često vrijeđa islam i muslimane zbog čega je i sam pod policijskom zaštitom”.
Župan Dobroslavić u utorak pak nije htio komentirati hakiranje stranice.
”Ne bih htio komentirati hakiranje stranice, mi smo oko programa Dubrovačkih ljetnih igara rekli što smo imali. Za nas je ta priča završena”, rekao je Dobroslavić.
Inače, predstava će svoje četiri izvedbe imati od 20. srpnja do 23. srpnja, a sve izvedbe, probe i okupljanja glumaca vezana uz predstavu osigurava policija na trošak Ministarstva kulture.

Pročitajte još

[FOTO] DIVNA MLADOST Župljani i Konavljani primili sakrament potvrde

Dulist

Počinje isplata dječjeg doplatka za ožujak

Dulist

OD PONOĆI Počinje izborna šutnja!

Dulist