Kultura

KUNA PELJEŠKA Dan u znaku Celestina Medovića i njegove ‘Autobiografije’

KUNA PELJEŠKA Dan u znaku Celestina Medovića i njegove 'Autobiografije'

U organizaciji Kulturno umjetničkog društva „Mato Celestin Medović“ ove nedjelje, 22. studenog u Kuni pelješkoj održana je sada već tradicionalna Slikarska kolonija, te kao središni događaj predstavljena ovih dana objavljena knjiga „Autobiografija – novootkriveni rukopisi“ velikog hrvatskog slikara moderne rođenog u ovom mjestu.

Ovo vrijedno izdanje, već najavljeno kroz nekoliko promocija „novootkrivenih tekstova“ Celestina Medovića održanih proljetos u Dubrovniku i ovo ljeto u Kuni, nakon nekoliko najava objavilo je navedeno društvo koje i nosi njegovo ime, priredili su je, likovno oblikovali i pogovorima popratili akademik Luko Paljetak i dr. Antun Karaman, fotografije su snimali Neven Fazinić i Miho Skvrce, koji ih je i obradio za knjigu, korekturu su učinili Luko i Anamarija Paljetak, a stručni suradnik bio je Marin Ivanović.

Program predstavljanja otvorio je predsjednik društva Branko Meštrović, zahvalivši je svima koji su pomogli ovo vrijedno izdanje, posebno dr. Bogomilu Cezareviću, kao i svih ostalim, te je naglasio kako bi ovu knjigu trebao imati svaki Kunjanin, ali mnogi drugi. O samoj knjizi uvodno je govorio Marin Ivanović, a zatim i najzaslužniji za njeno objavljivanje, dr. Antun Karaman koji se posebno osvrnuo na onaj slikarski dio sačuvanih autobiografskih zapisa, te akademik Luko Paljetak koji je veći dio sačuvanih rukopisa osobno transkriptirao – prepisao, naglasivši neke važne životne odluke slikara, ali i svećenika Medovića. Naravno, oba promotora bila su suglasna u preporuci kako se zaista radi o važnom izdanju koje nam otkriva život velikog slikara hrvatske moderne. Osim njih, tekstove iz knjige čitala je Maja Vodopić.

Prije predstavljanja knjige započela je i Slikarska kolonija, po tradiciji u Vinariji Špaleta, uz predrage domaćine Renatu i Iva Špaletu. I kao po tradiciji okupili su se znani dubrovački slikari Josip Škerlj, Mišo Baričević, Loren Ligorio i Tonko Smokvina, s Korčule je stigao po običaju sjajni slikar Stipe Nobilo, a iz Zagreba svima znani Antun Boris Švaljek. Veselo društvo, uz koje je svoje slikarsko umjeće pokazao i Luko Paljetak, učinilo je ovaj dan u Kuni vrlo ugodnim.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist