Hrvatska

KUKULELE Rezat će se plaće, uvode se porezi na štednju i nekretnine!

KUKULELE Rezat će se plaće, uvode se porezi na štednju i nekretnine!

Rezat ćemo plaće u javnom sektoru, a uvodimo i porez na štednju i nekretnine – najavili su danas na zajedničkoj konferenciji za novinare ministri Mirando Mrsić i Branko Grčić.

Ministri su ponovili jučerašnje riječi ministra financija Borisa Lalovca: plaće u javnom sektoru će se rezati, ali ne linearno. Štednju bi najviše trebali osjetiti oni s najvećim plaćama: u javnom sektoru 20.000 ljudi mjesečno zarađuje više od 10.000 kuna neto.

– Zbog rebalansa proračuna plaće u državnom sektoru neće se linearno smanjivati, ali će se ‘rezati’ sva primanja, a ne samo ona veća od 10.000 kuna – najavio je Mrsić.

Dva su glavna razloga zbog kojih je Vlada prisiljena na rezove i rebalans proračuna. Prvi razlog je pad prihoda od PDV-a, a drugi štete od poplava koje iznose više od milijardu kuna. Na čemu će se rezati potrošnja osim na plaćama zaposlenika države i javnih tvrtki, Grčić i Mrsić nisu otkrili.

Mrsić je također podsjetio da je Vlada već smanjila plaće državnih službenika kroz neisplatu božićnica, regresa i ukidanjem drugih dodataka, a sustav centralnog obračuna plaća daje joj uvid u strukturu primanja svakog zaposlenog.

– S obzirom na centralni obračun i strukturu plaća, imamo uvid u svaku pojedinu plaću i možemo upravljati sustavom plaća u državi – rekao je Mrsić. Dodao je i da se ‘rezanja’ mogu postići i kroz kolektivni ugovor u zdravstvu te temeljni kolektivni ugovor za državne službenike, o kojima će vlada pregovarati sa sindikatima.

Potvrdili su uvođenje novih poreza: porez na nekretnine plaćat ćemo od 1. siječnja 2016. godine, a porez na kamate na štednju uvodi se od 1. siječnja 2015. godine.

Mrsić je javnost izvijestio i o rezultatima objave ‘liste srama’ poslodavaca koji ne isplaćuju radnicima plaće. U posljednjih sedam dana, kaže Mrsić, 311 tvrtki i 317 obrtnika isplatilo je zaostale plaće na 2500 radnika.

Izvor: Index.hr

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist