Kultura

Krunoslav Šokac – novi umjetnički ravnatelj Linđa

Krunoslav Šokac - novi umjetnički ravnatelj Linđa

Krunoslav Šokac novi je umjetnički ravnatelj Folklornog Ansambla Linđo, koji će se dubrovačkoj javnosti predstaviti ovog četvrtka, 17. studenog, u Linđovoj lađi u Lazaretima.

Krunoslav Šokac, iz Baranjskog Petrovog Sela, rođen je u Osijeku 26. ožujka 1978. Diplomirao je etnologiju i povijest na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1997. zaposlen je u Ansamblu LADO kao plesač-pjevač (od 2007. plesač-pjevač solist). Član je Hrvatskoga etnološkog društva, Matice hrvatske, Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika. Stručni je suradnik Hrvatskog sabora kulture (voditelj seminara i član stručnih prosudbenih komisija na smotrama folklornog stvaralaštva). Voditelj je i suradnik brojnih amaterskih folklornih skupina. Surađuje i s udrugom Pasionska baština za koju je osmislio dva koncerta kojima je zagrebačkoj publici predstavljeno crkveno pučko pjevanje Hrvata u Podunavlju (Evo Isusa tilo – korizmeni napjevi iz Baranjskog Petrovog Sela i Lipovca, 2011.; Za gri’ svita – korizma u Baranji, 2014.). Surađuje s Međunarodnim centrom za usluge u kulturi – Posudionicom i radionicom narodnih nošnji iz Zagreba (koautor koncerta „A tambura tako lipo svira… – folklorne tradicije vojvođanskih Hrvata“, 2011.).

Bavi se sakupljačkim radom i terenskim istraživanjem tradicijske materijalne i duhovne baštine, posebno na području rodne Baranje, Slavonije i Srijema. Nosač zvuka Ansambla LADO O, Isuse daj mi suze – korizmeni napjevi Slavonije, Baranje, Srijema i Bačke, čiji je (ko)autor, osvojio je 2013. diskografsku nagradu Porin za najbolji album duhovne glazbe. Urednik je izdanja triju nosača zvuka: Marijo, o mili glas – marijanski napjevi iz Baranje u izvedbi pučkih pjevačica crkve sv. Lovre iz Baranjskog Petrovog Sela (2013.) , te promotivnog CD izdanja KUD-a Velika Mlaka – Naše selo Mlaka je… (2006.). Predstavljenje trećega (etno-ansambl Čipkice iz Zagreba) je u pripremi. Vrijednost prva dva spomenuta audio izdanja utoliko je veća jer je crkveno pučko pjevanje na području Baranje, te Slavonije i Srijema zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Jedan je od obrađivača dijela napjeva pretočenih u koncert Gospin plač kroz stoljeća (XIV. – XVIII. stoljeće) za koji je ansamblu LADO 2014. godine, dodijeljena nagrada Ivan Lukačić na 44. Varaždinskim baroknim večerima. Aktivan je sudionik nekoliko stručnih znanstvenih simpozija, autor više stručnih radova, kao i brojnih koreografija, od kojih se posebno ističu dvije, u izvedbi Ansambla LADO: Ej, sviraj Pavo – pjesme i plesovi Baranje, te Bizovačkim sokacima – pjesme i plesovi iz Bizovca.

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist