Zanimljivosti

KREĆE NOVI PROJEKT ‘Pod budnim okom volontera’

KREĆE NOVI PROJEKT 'Pod budnim okom volontera'

DEŠA Dubrovnik je 25. svibnja u Zagrebu na svečanom otvorenju Dana otvorenih vrata udruga 2017., potpisala ugovor za provedbu projekta ‘Pod budnim okom volontera’.

Projekt je DEŠA osmislila i prijavila na natječaj u sklopu poziva „Podrška organizatorima volontiranja za unaprjeđenje menadžmenta volontera i provedbu volonterskih programa financiranog iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa ‘Učinkoviti ljudski potencijali’.

I ovaj DEŠIN projekt potiče i promiče uključivanje građana u sva područja društvenoga djelovanja te pridonosi razvoju demokratske i participativne zajednice. Partneri u provedbi projekta su udruga BONSAI, udruga CROGIS, udruga Lovci na oluje (Storm Chaseri) te OŠ Antuna Masle Orašac i OŠ Župa Dubrovačka.

Svrha projekta je osnažiti škole za kontinuirani razvoj volonterstva kroz sustav odgoja i obrazovanja te naučiti djecu novim inovativnim tehnološkim vještinama i znanjima. Kroz niz dobno prilagođenih radionica za učenike postaviti će setemelji za kontinuirane volonterske akcije koje započinju postavljanjem meteoroloških postaja u školska dvorišta. Steći će nova znanja i vještine te će volonterski doprinositi dobrobiti zajednice praćenjem vremenskih pojava na mikrolokacijama, a škola će ostati mjesto volontiranja i sakupljanja znanja malih i velikih školaraca i nakon završetka projekta. Projekt će se u narednih 12 mjeseci provoditi na području Dubrovačko neretvanske županije. Odobren iznos bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda za provedbu projekta je 504.250,00 kn.

Dani otvorenih vrata udruga 2017., svečano su otvoreni u četvrtak 25. svibnja 2017. u Hrvatskom glazbenom zavodu, u nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Andreja Plenkovića, ministra rada i mirovinskog sustava Tomislava Ćorića, državnog tajnika u Ministarstvu uprave Darka Nekića, državne tajnice u Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Marije Pletikosa, državne tajnice u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Katarine Ivanković Knežević, državnog tajnika u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Marka Pavića, pomoćnika ministara, predstavnika tijela državne uprave, organizacija civilnoga društva i medija. Andrej Plenković u pozdravnom govoru izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem na manifestaciji koja pridonosi razvoju civilnoga društva i potiče na uključivanje u šira društvena zbivanja te istaknuo važnost doprinosa udruga civilnoga društva raznim segmentima društvenoga djelovanja. Također je naglasio kako je značajan obol koje udruge daju oblikovanju kvalitetnijeg, socijalno osjetljivog i pravednoga društva, te da uključivanje građana u sva područja društvenoga djelovanja pridonosi razvoju demokratske i participativne zajednice i omogućava inicijativu građana.

Naglasio je da je uloga udruga u društvu izrazito važna i kao svojevrsni korektiv i kao signal za političke stranke i državne institucije u brojnim pitanjima, za koja je ponekad nužno imati drukčiju optiku. Zahvalio je svima koji svojim entuzijazmom, znanjem, iskustvom i stručnim doprinosom daju prilog kvalitetnijom razvoju hrvatskog društva.

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske već tradicionalno organizira Dane otvorenih vrata udruga kako bi građanima približile svoje programe i aktivnosti. Udruge širom Hrvatske organiziraju brojne kreativne radionice, predavanja, predstave, akcije te na inovativne načine predstavljaju svoje društveno korisne projekte i programe, ali i mogućnosti uključivanja građana u volonterske programe. Ove godine DEŠA Dubrovnik je u ovom tjednu priredila kreativne radionice, razgovore i predavanja u svom prostoru u Lazaretima.

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist