DuList IN

Kreatorica vila na Srđu nakon katarske „Vagine“ razljutila i Japance?

Kreatorica vila na Srđu nakon katarske „Vagine“ razljutila i Japance?

Kontroverzna britanska arhitektica iračkog porijekla Zaha Hadid još jednom je zasjala u žiži medija i stručne javnosti.

Gospođa koja je u svijetu poznata kao prva žena dobitnica Pritzkerove nagrade („Nobela za arhitekturu“) te autorica muzeja MAXXI u Rimu, opere u Guangzhou ili London Aquatics Centra, a koju Dubrovčani znaju ponajprije kao autoricu arhitektonskih rješenja ‘Rock’ i ‘Shell’ za vile koje se planiraju graditi na Srđu, ovog puta se našla na udaru japanskih arhitekata.

Kao što je poznato, megalopolis Tokio bit će grad domaćin Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2020. godine, a u tu svrhu radišni su se Japanci uhvatili posla i grade brojne nove dvorane i borilišta. Jedno od njih je i Olimpijski stadion, monumentalno zdanje i centralno mjesto japanskog olimpizma, čiji je dizajn predan u ruke slavne arhitektice i to nakon ekskluzivnog natječaja, na kojem je 2012. godine sudjelovala sama krema japanske i svjetske arhitekture.

Prvi nacrti koji su izašli u javnosti su, umjesto očekivane hvale i podrške, doživjeli val kritika, ponajprije od njezinih japanskih kolega, mahom onih čija idejna rješenja nisu odabrana na natječaju.

Naime, dizajn stadiona kolokvijalno nazvan „Mothership“ (matični brod, kao očita asocijacija na vanzemaljsku letjelicu) japanski arhitekti smatraju nedopustivim, prije svega zbog lošeg prostornog plana, ne uklapanja u okolinu, cijene, ali i činjenice kako je uz toliku silu hvaljenih stručnjaka komisija izabrala jednu Britanku. Među najglasnijim su ‘pobunjenicima’ Fumihiko Maki, Toyo Ito, Kengo Kuma i Arata Izosaki, koji nisu smirili strasti niti nakon prošlomjesečnog redizajna.

– Mislim da je to sramotno za njih, to je sve što imam za reći. Razumijem da je ovo njihov grad. Ali oni su licemjeri – na to je odgovorila Hadid, koja posljednjih nekoliko godina izaziva dosta kontroverzi svojim poprilično provokativnim dizajnima.

Tako je naišla na vrlo oštru kritiku glavnog katarskog stadiona za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine koji po mnogima sliči na vaginu (niti ovaj u Tokiju ne odskače od tih asocijacija), a neki nisu propustili spomenuti i njezino zanemarivanje zdravlja i uvjeta rada radnika koji grade njezine mega-projekte.

Hadid ih naravno sve tuži za klevetu te nastavlja dobivati poslove koje želi apsolutno svaki arhitektonski ured na svijetu, a to je na kraju i jedino važno.

Izvor: Idesh.net
Foto: Citylab.com

Pročitajte još

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist

[FOTOGALERIJA] Sunčana nedjelja idealna za đir Gradom!

Dulist

[FOTOGALERIJA] Mladi Privatne gimnazije na maturalnoj večeri

Dulist