DuList IN

KREATIVNE PETRA I TINA Mali svijet arhitekture krije se na blogu ‘upgradesign’

KREATIVNE PETRA I TINA Mali svijet arhitekture krije se na blogu 'upgradesign'

Dubrovkinja Petra Franić, nakon završene je srednje Umjetničke škole u Dubrovniku upisala Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

A na fakultetu je upoznala Tinu Galešić iz Zagreba, s kojom je zajedno prolazila kroz sve čari studentskog života – od učenja do izlazaka. Nakon studiranja su se zaposlile, no svoju su ljubav prema arhitekturi i dizajniranju interijera odlučile pretočiti u simpatični blog ‘upgradesign’ te čitateljima dijeliti savjete i približiti ‘mali’ svijet arhitekture.

– Nas dvije se družimo od prve godine faksa i cijelo to vrijeme pomagale smo međusobno jedna drugoj u projektantskim zadacima koje smo rješavale na fakultetu i naravno zajedno učile za ispite. Nakon studentskog života, druženje se nastavilo i privatno te kroz neke zajedničke projekte koje smo radile, zapravo smo ubrzo počele razgovarati o tome da zajedno pokrenemo blog i intezivno smo istraživale kako ga pokrenuti – istaknule su ove vrijedne arhitektice koje su u razgovoru za DuList istaknule koje su im najdraže objave, gdje pronalaze inspiraciju, ali su podijelile i ideje za božićno ukrašavanje.

Možete li našim čitateljima ukratko opisati što sve mogu pronaći na blogu ‘upgradesign’? Što za vas predstavlja ovaj blog?
Poslužit ćemo se citatom Bernarda Tschumia (za uncube’s blog) koji nam je bio misao vodilja od početka: ‘(…) I always insist that architecture is not about the knowledge of form, but the form of knowledge. But we are not the only ones who have the right to talk about this form of knowledge, others can talk about it, too. As an architect, I am allowed to make a film, I am allowed to write a book. I always say, that we are all in a society with an exchange, with import and export. I think what happens in film, what happens in art and in literature is as much part of my own work.’ Svima je dopušteno dizajnirati, barem vlastiti interijer. Prilikom pisanja svake objave imamo na umu dvije stvari. Prva je ta da arhitekturu ne treba izmišljati, nego učiti od drugih. Početak svakog projekta je istraživanje: što su drugi napravili kako bi riješili problem s kojim smo se susreli? Na kraju krajeva, kako uvjeriti investitore da će biti dobro ono što im predlažemo, ako ne možemo pokazati kako to zaista negdje već funkcionira? A druga je ta da netko, tko se ne bavi arhitekturom ili sličnom strukom, u većini slučajeva ne zna gdje pronaći fotografije i nacrte inspirativnog interijera. Google ne izbaci interijere vrhunskih arhitekata kad guglate contemporary apartment interior ili modern interior. Nije bitno zašto je to tako, ali činjenica kako je to tako, mogla bi biti razlog zašto većina ljudi ima sasvim pogrešan dojam o tome što je uopće dobro dizajniran interijer. I zato pod krinkom jednostavnih savjeta i inspirativnih projekata arhitekata kojima se divimo, nastojimo približiti čitateljima o čemu sve arhitektice i arhitekti razmišljaju tijekom projektiranja, na koji način prilagođavaju prostore budućim korisnicima, koliko je u arhitekturi važna iskrenost materijala, kontekst i vrijeme u kojem živimo, te zašto dizajniranje interijera nije isto što i ukrašavanje.

O kojim temama najviše volite pisati?
Volimo pisati o interijerima koje volimo, ali i njihovim autorima. Budući smo arhitektice, bitno nam je povezati djelo s autorom. Tim tekstovima pokušavamo pokazati kako promatrati interijer kao cjelinu i detalje u njemu, ali i objasniti logiku, odnosno koncept koji je prethodio dizajnu lijepog interijera. Pored toga, volimo i how to objave – one kriju male tajne velikih majstora. Za projektiranje svake prostorije postoje vrlo jasna pravila: minimalne dimenzije prostorije, veličina namještaja, minimalne udaljenosti između komada namještaja. Dobar interijer, naravno, nadilazi te matematičke formule. Ipak, morate ih jako dobro poznavati kako biste ih mogli primjeniti, prilagoditi, i katkad čak zaobići.

Blog nam je hobi i maksimalno ga odvajamo od posla – inače bismo 24 sata dnevno bile posvećene poslu

Smatrate li kako su društvene mreže odličan način putem kojeg možete doći do ljudi, odnosno ljubitelja arhitekture i dizajna?
Da, jer je za blog jako bitno da te čitatelji doživljavaju kao osobu, a na društvenim mrežama, za razliku od web stranice, više si čovjek, a manje to što radiš. Najbolji primjer su produkt dizajneri, koji gotovo usputno prikazuju svoje proizvode, a aktivnost na društvenim mrežama fokusiraju na priče iz života. I to je zapravo jako lijepo, ali i jako teško. Nezamisliva količina vremena i rada stoji iza svakog Instagram profila koji vam se sviđa.

Što biste izdvojile kao najdražu objavu?
Stvarno volimo gore spomenute objave o interijerima stanova koje smo do sada objavile, možda i zbog divnih riječi podrške njihovih autora. Ali svaka od nas ima i neki svoj favorit.
Petra: Meni je to ‘9 things chefs can teach us about interior design’. Arhitektura je praktički isto što i hrana – vrlo prisutna u našoj svakodnevici, često sasvim prosječna i koristimo ju bez da puno o tome razmišljamo, ali kad je izvanredna, ostavlja nezaboravan dojam.
Tina: Ja ću izdvojiti ‘Christmas gifts for little architects’. Mislim da je dobro djeci ukazivati na razliku između kvalitetnih, lijepo dizajniranih i etički proizvedenih predmeta, i onih koji to nisu.

Tko ili što vam je inspiracija u kreiranju objava?
Neke objave su odgovori na pitanja koja nam postavljaju prijatelji i članovi obitelji prije preuređenja. Drugi su rezultat našeg oduševljenja nekim prostorom ili proizvodom. Katkad istraživanje za vlastiti projekt uobličimo u objavu. Gotovo svakodnevno za nešto kažemo: ‘E pa to bi mogla biti sljedeća objava!’.

Volimo sve vezano uz božićno vrijeme pa pomalo koristimo blog kako bismo podijelili to sa svima

Jeste li dobile određene poslovne ponude na temelju vašeg aktivnog djelovanja u internetskoj sferi?
Blog nam je hobi i maksimalno ga odvajamo od posla – inače bismo 24 sata dnevno bile posvećene poslu. Ali uzbudljive su nam ponude koje dobivamo kao blogerice. Još uvijek mislimo da o bloganju ne znamo ništa, pa je lijepo kada netko misli drugačije.

Dolazi nam božićno vrijeme. Što preporučate našim čitateljima po pitanju zanimljivog ukrašavanja vlastitog doma?
Mi smo uvijek za prirodne materijale, neutralne tonove i umjerenost. Preporučamo što manje kupovanja ukrasa, a što više korištenja onoga kojeg imate doma, možda na drukčiji način nego inače. Imamo malu božićnu seriju koju objavljujemo utorkom. Volimo sve vezano uz božićno vrijeme pa pomalo koristimo blog kako bismo podijelili to sa svima. A sve koji žele dijeliti radost Božića molimo da pročitaju našu prvu objavu iz ove serije, ‘Acts of kindness’ – i usreće nekoga.

Pročitajte još

[FOTO] Brojni ljubitelji kamenica uživaju u Malom Stonu, pogledajte koga smo ‘uhvatili’!

Dulist

RESTORAN ORSAN Već od subote tradicionalni klasici i noviteti u prepoznatljivom ambijentu

Dulist

Dubrovački zet najavio predstavu o kraljici estrade – Seve nacionale

Dulist