Hrvatska

Kralj laminata Darko Pervan ima plan od Hrvatske napraviti Švedsku

Kralj laminata Darko Pervan ima plan od Hrvatske napraviti Švedsku

Darko Pervan, najveći izumitelj u svijetu drvne industrije, kako je nazvan u u razgovoru za Večernji list, po majci Dubrovčanin, poznat po vodoravnom mehaničkom spoju, “click sistemu” za povezivanje laminata, parketa, LVT-a i ostalih podnih obloga, ima novi projekt.

Pervan je rođeni Zagrepčanin koji za sebe kaže da je zapravo pravi Dalmatinac, navode u Večernjem. Naime, otac mu je bio iz Splita, a majka iz Dubrovnika. Često posjećuje Hrvatsku. Po nekoliko mjeseci godišnje provede u Dubrovniku. Njegov život usmjerila je odluka oca Darka kada je on imao svega osam godina da se presele u Švedsku.
Otac je ondje trenirao njihovu olimpijsku plivačku reprezentaciju. Kasnije će se pokazati kako je to bila jedna od ključnih odluka. Ipak, otac Darka Pervana tada nije planirao preseliti se zauvijek. Međutim, razbolio se pa je cijela obitelj otišla ‘na sjever’, prenose dalje – o svemu možete čitati ovdje, a dalje navode kako je desetak godina od svog najpoznatijeg izuma, click laminata’, krenuo i s ulaganjima u Hrvatsku.

Počeo je kupovati nekretnine, vile i ljetnikovce na dubrovačkom području. Prije godinu dana krenuo je i s ulaganjima u hrvatsku drvnu industriju, tako da je u domovinu već uložio oko sto milijuna eura. Prvo je kupio ogulinsku tvrtku Tehno drvo koju je promijenila ime u Bjelin. Njoj je pripojio i pogon u Bjelovaru, a sada planira i daljnje širenje proizvodnje. Želi i u Vukovaru otvoriti jedan proizvodni pogon.

“Napravili smo neke nove proizvode, prije svega Wooduru i Naduru koji će, sigurni smo, sljedećih godina preuzeti primat u svijetu. Želimo to proizvoditi upravo u Hrvatskoj, a cilj nam je postati najveći proizvođač podnih obloga na svijetu. Hrvatska je tu jedan od ključnih dijelova i ona bi pokrivala tržište srednje i istočne Europe”, pojašnjava za Večernji.

Prema tim planovima, uz pogone u Hrvatskoj i onaj u Švedskoj, gradili bi i pogon u Sjevernoj Americi. U Hrvatsku do 2021. planira uložiti dodatnih 100 milijuna eura.

“U Vukovaru bismo kupili oko 35 hektara zemljišta. Hrvatske tvornice podnih obloga imale bi kapacitet oko 30 milijuna kvadrata godišnje, a samo u Vukovaru zaposlili bismo oko 250 radnika te u prvoj fazi uložili 25 milijuna eura. U izravnoj proizvodnji zaposlili bismo 1500 radnika. Plan je da godišnje na svjetskoj razini proizvodimo 100 milijuna kvadrata podnih obloga, od čega bi se u Hrvatskoj proizvodila trećina. Već sada imamo proizvodnju od tri milijuna kvadrata. Ključni proizvodi u svemu tome bi bili Woodura i Nadura”, pojašnjava Pervan.
Woodura je zapravo nova vrsta podne obloge koja je vodootporna, vodonepropusna i otporna na bilo kakva habanja ili oštećenja. Pri tome bi u različitim varijantama bila konkurentnija i povoljnija od usporedivih laminata i parketa. U isto vrijeme Nadura bi konkurirala keramičkim pločicama. Njezina osnovna prednost je što je mnogo čvršća od pločica, a i povoljnija.

Međutim, da bi u tome uspjeli, preduvjet je da osiguraju dovoljne količine slavonskoga hrasta. Pervanova tvrtka trenutačno ima koncesiju na 38 tisuća kubika hrasta, a da bi mogli krenuti u sve te projekte, treba im dodatnih 50 tisuća kubika.

“Hrasta u Hrvatskoj ima dovoljno, ali bi trebalo prilikom kupnje uvesti tržišne cijene jer tada će biti isključena mogućnost tržišnih špekulacija”, ističe Pervan koji je u međuvremenu izmislio još jedan novitet koji će dovesti do revolucije u proizvodnji namještaja.

Radi se o klik namještaju, koji će se sklapati bez uporabe ljepila i vijaka, a mogućnost rastavljanja i sastavljanja je više od tisuću puta bez gubitka svojstava čvrstoće koja je izuzetna i neusporediva s današnjim namještajem.
“Hrvatska bi mogla postati središte svjetske drvne industrije. Više ne bi izvozila samo trupce, kao do sada, nego finalne proizvode. Samo u izravnoj proizvodnji osigurali bismo oko 2500 novih radnih mjesta, s tim što bi se kroz ostale djelatnosti dobilo ukupno oko 5000 novih radnih mjesta”, napominje Pervan dodajući kako će zacrtani plan i ulaganja svakako realizirati. Samo je trenutačno pitanje hoće li dio cijele te priče biti i Hrvatska ili ne.
Ako dobiju pozitivan odgovor iz Vlade Republike Hrvatske, već do 2019. prva tvornica u Ogulinu s najnovijom svjetskom tehnologijom za proizvodnju Woodura podnih obloga krenula bi s radom.

Izvor: Moja Hrvatska Večernji list

 

Pročitajte još

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist