Zanimljivosti

Kralj je prihvatio život!

Kralj je prihvatio život!

Nevjerojatna životna i sportska priča hrvatskog paraolimpijca Darka Kralja, europskog, pretočena u dokumentarni film „Kralj“ imala je sinoć u dvorani Visia svoju dubrovačku premijeru.

U Dubrovniku se okupio autorski tim filma predvođen redateljem Dejanom Aćimovićem i samim Karaljem, a među njima je i montažer filma Vladimir Gojun, nagrađivani dubrovački redatelj. Premijeri je prisustvovao i dubrovački biskup Mate Uzinić, u društvu dubrovačkog paraolimpijca Mihovila Španje.

Darko Kralj je europski, svjetski i olimpijski prvak u bacanju kugle i jedini sportaš u povijesti koji je na najvećem svjetskom natjecanju Paraolimpijskim igrama 2008. godine u Pekingu,  u samo jednom danu rušio svjetski rekord čak pet puta!

Proslavljeni sportaš 1991. godine u teškom ranjavanju gubi lijevu nogu! 14 dana je  u komi! Liječnici mu jedva spašavaju život! U prvom trenutku nakon što dolazi k sebi, činilo mu se kao da je u ružnom snu. Nedugo nakon toga ostavlja ga supruga! Ponovo uči hodati. Depresiji se jedva odupire! Pred njim je jako, jako  dug oporavak. U tom trenutku njemu se čini da je nemoguć. 

– Ako život prihvatiš on sve ti dadne! Ako ga odbaciš, sve ti uzme! Ja sam ga prihvatio! Nikada se nisam predao, niti ću ikada to učiniti! – govori Darko Kralj.

Na nagovor prijatelja Josipa Slivara,  takodjer 100 % invalida, 2004. godine po prvi puta uzima kuglu u ruku. Pod svoje okrilje uzima ga Ivan Ivančič, jedan od najvećih svjetskih trenera bacača kugle i kreću zajedno u pustolovinu. 2010. godine, na svjetskom je vrhu!  Nedodirljiv!
Prije 8 godina upoznaje Tereziju. Udovicu! Nakon što joj je poginuo muž, ona ostaje sama sa jednogodišnjim sinom. Danas su u predivnom braku. Imaju tri prekrasna sina. Josipa i Ivana iz njihovog braka i Marka iz Terezijinog prvog braka za koga Darko govori da je to njegov najstariji sin. 

Darko svoj život danas, ne može zamisliti bez sporta. Trenira svaki dan i kako sam kaže ne odustaje.

 

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist