Kultura

KRAJ FILMSKOG PROGRAMA IGARA Smijeh uz komediju Kralj Belgijanaca

KRAJ FILMSKOG PROGRAMA IGARA Smijeh uz komediju Kralj Belgijanaca

Filmski program 68. Dubrovačkih ljetnih igara zatvorit će projekcija filma Kralj Belgijanaca iz Međunarodnog programa Pulskog filmskog festivala, koja će se održati u subotu, 19. kolovoza u Ljetnom kinu Jadran s početkom u 21.30 sati.

Nagrađivana belgijsko – nizozemska komedija Kralj Belgijanaca u režiji je redateljskog dua koji čine Peter Brosens i Jessica Woodworth. Njihova produkcijska kuća Bo Film nalazi se u Gentu, a za svoja tri prethodna zajednička filmska projekta Khadak, Altiplano i Peto godišnje doba bili su također nagrađivani. Film Kralj Belgijanaca je dobitnik mnogobrojnih nagrada na prestižnim filmskim festivalima: Venice Film Festival 2016, Filmfest Gent 2016, World Cinema Busan 2016, Thessaloniki International Film Festival 2016, Seminci Valladolid 2016 te International Film Festival Rotterdam 2017.

Kralj Belgijanaca film je ceste i neodoljiva satira o sukobu svjetova u kojoj belgijski monarh, izgubljen na Balkanu, traži put kući, a pronalazi samog sebe. Kako bi osvježio svoj ustajali imidž, usamljeni belgijski kralj Nicolas III otputuje u Istanbul u pratnji britanskog redatelja Duncana koji o njemu snima film. Međutim, ondje dobiva uznemirujuću vijest da je Valonska regija objavila nezavisnost od Belgije te krizna situacija zahtijeva njegov hitan povratak. Kada nenadana solarna oluja blokira komunikacijske kanale i onemogući sve letove, Nicolas odbije čekati te on i Duncan hrabro kreću u uzbudljivu odiseju nepoznatim Balkanom, a na tom smiješnom putovanju kralj i njegova pratnja doživjet će sve moguće kulturne klišeje. Uloge u filmu su ostvarili Peter Van Den Begin, Bruno Georis, Lucie Debay, Titus De Voogdt i Goran Radaković.

Dubrovačke ljetne igre zahvaljuju Kinematografima Dubrovnik na suradnji u organizaciji projekcija u sklopu filmskog programa 68. Igara. Ulaznice za posljednju projekciju koja će zasigurno nasmijati festivalsku publiku, po cijeni od 30 kuna, dostupne su na blagajnama Igara u Festivalskoj palači, u Luži te na ulazu u kino Jadran jedan sat prije početka projekcije.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist