Kultura

„KRADLJIVCI LJEPOTE“ Knjiga skrivene energije za poticaj mladima

„KRADLJIVCI LJEPOTE“ Knjiga skrivene energije za poticaj mladima

Dubrovački ogranak Matice hrvatske predstavio je u utorak, 11. studenog, Čitaonici Narodne knjižnice Grad knjigu eko-priča za djecu „Kradljivci ljepote“ Zdravka Ostojića.

Autor predgovora, akademik Luko Paljetak, tom je prigodom kazao kako je knjiga sa svojih 18 priča s pravom posvećena djeci.
– Ostojić se potrudio u knjizi ispričati i ekološku tematiku približiti djeci. Knjiga je pisana s neprikrivenim porukama i poukama te dobro odabranim primjerima. Možemo priče podijeliti na dvije skupine: bajkovite basne i realistične priče, a cilj im je zajednički, razviti ekološku svijest – istaknuo je Paljetak.

Sam autor knjige Zdravko Ostojić rekao je kako su promocije velika radost za pisca, posebno u za knjigu nesklonim vremenima.
– Dok sam po školama čitao pjesme učenicima, vrlo često pitanje je bilo: a zašto ste napisali ovu pjesmu? Moram priznati da nikad nisam znao odgovor na to pitanje. Možda zato što nisam bio svjestan da je pjesma postojala u meni prije nego što sam i sam znao da je tu – rekao je Ostojić.

– Knjiga je napisana kako bi pomogla podići ekološku svijest mladih. Paljetak je priče nazvao poučnim i poticajnim. Nije samo cilj vidjeti i saznati, već je još važnije pokrenuti se, učiniti nešto. Nadam se da moja knjiga ima neku skrivenu energiju koja će potaknuti te male ljude da ne samo razmišljaju, nego da nešto i učine. Sada ili sutra – istaknuo je Ostojić.

Vrijedi dodati kako je knjigu ilustrirao dubrovački akademski slikar Josip Pino Trostmann. U popratnom programu nastupio je dječji zbor „Anđeli“ Umjetničke škole Luke Sorkočevića, a izabrane dijelove iz knjige čitao je Sebastijan Vukosavić.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist