Grad

KOŽUL ODGOVORIO VILAĆ “Koji morski instituti nisu na obali?”

KOŽUL ODGOVORIO VILAĆ “Koji morski instituti nisu na obali?”

Ravnatelj Instituta za more i priobalje dr. sc. Valter Kožul uputio je priopćenje za medije kao reakciju na priopćenje ravnateljice Dubrovačkih muzeja Pavice Vilać, a sve na temu upravljanja prvim katom tvrđave Sveti Ivan.

“Gospođica Vilać, koja nije član Gradskog vijeća niti sudjeluje u izvršnoj vlasti, u svojem priopćenju prejudicira odluke Grada o raskidanju Ugovora.

Institut se u tvrđavi nalazi više od 40 godina, a na dijelu prvog kata nalazi se više od 30. Grad se opredjelio za poticanje društva znanja i shvaćajući važnost naše institucije nije nikada dovodio u pitanje dodijeljeni prostor, a nadamo se da će tako i ostati.

Grad se, također, zalagao i poduprao utemeljenje Sveučilišta početkom 2000.-ih. Međutim, osnivanje Sveučilišta zahtjevalo je odgovarajuće ljudske i prostorne resurse. U tu svrhu su 2006., odlukom Ministarstva znanosti, Sveučilišta u Dubrovniku i Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, laboratoriji u Dubrovniku s 15-ak doktora znanosti pripojeni Sveučilištu u Dubrovniku.

Pri tome, Institut nije promijenio poslodavca (Ministarstvo znanosti) kao što nije promjenio ni svoju osnovnu djelatnost. Stoga ne očekujemo od Grada promjenu sadašnjeg stanja.

Gospođica Vilać, iako to spočitava meni, upućuje gdje se Institut treba smjestiti. Upravo je nedopustivo da Vilać sebi uzima za pravo ocjenjivati kako se Institut može realizirati na više lokacija, a upućuje na rješenje unutar Sveučilišta. Isto tako tvrdi ‘da je pretjerivanje kako se svi morski instituti u svijetu nalaze na ‘samoj morskoj obali’.

Molio bih da me izvjesti koji to morski instituti nisu na obali? Možemo razumjeti njezinu neinformiranost i nekompetentnost, ali joj neznanje nije opravdanje za neutemeljene tvrdnje. Našoj instituciji je daleko bitnija pozicija nego što je to Pomorskom muzeju.

Republika Hrvatska ima površinu mora gotovo jednaku površinu kopna o kojoj se treba skrbiti, pa su istraživanje i zaštita mora prioritetni nacionalni interesi. Institut za more i priobalje je prepoznatljiv u svjetskim razmjerima što se može vidjeti po radovima objavljenim u visokorangiranim svjetskim časopisima, a to se može provjeriti u svim bazama.

Institut trenutno ima potpisane ugovore za znanstvene projekte u visini više od 1.000.000,00 kuna. Rektorica Sveučilišta je s fondovima za financiranje projekata potpisala obvezujuće ugovore temeljem opreme i prostora kojega koristimo u tvrđavi sv. Ivana.

I na kraju, zna li ravnateljica Vilać koliki je prostor koji Institut koristi na prvom katu? Slobodan sam pozvati je u izvid jer teško da bi se svi eksponati koji ‘svakodnevno’ dolaze u Pomorski muzej mogli smjestiti u tom prostoru.

U uljudbenim i uređenim društvima o ovim se problemima međusobno razgovara prije izlaska u javnost ili je, pak, sve već dogovoreno na ‘većim’ razinama.

Dr. sc. Valter Kožul, ravnatelj Instituta za more i priobalje

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist