Županija

KORAK BLIŽE Malostonska kamenica mogla bi se uskoro naći pred EU komisijom!

KORAK BLIŽE Malostonska kamenica mogla bi se uskoro naći pred EU komisijom!

Nakon dvije godine odradili smo prvi korak, danas je specifikacija objavljena na stranicama Ministarstva poljoprivrede i u Narodnim novinama. Još nas čeka puno posla za sljedeći odnosno posljednji korak, a to je EU komisija – zapisao je na svom Facebook profilu Vedran Kunica, voditelj ovog značajnog projekta.

Dodao je i ono najvažnije – ukoliko stonski školjkari uspiju u ovoj inicijativi, Malostonska kamenica bit će prva plosnata europska kamenica Ostrea edulis iz uzgoja zaštićena oznakom kvalitete u Europi.

– Hvala svim školjkarima na strpljenju i potpori – dodao je Kunica, koji je na svom Facebook profilu zapisao i zanimljivu crticu iz povijesti ove vrijedne namirnice, iz djela ‘Povijesni pregled uzgoja kamenica u Malostonskom zaljevu. Naše more, 51(1-2): 17-23 (Tomšić, S., Lovrić, J. 2004.). pročitajte u nastavku:

Dana 16.3.1787. Senat naređuje stonskim nadzornicima soli da u roku od osam dana sastave odredbu o uzgoju i vađenju kamenica i donesu je na uvid kako bi je knez mogao iznijeti pred Senatom. Slijedi kratki opis zakona koji je pohranjen u Državnom arhivu u knjizi Odluke Vijeća umoljenih.

Budući da je broj kameničara bio u padu, u novodonesenom zakonu Malo vijeće određuje još dvije obitelji koje “hitno i u obilnoj mjeri” moraju postavljati grane u more kako bi se očuvale kamenice. Kameničari su ovlašteni posjeći grane bilo na Pelješcu ili u Primorju. Senat je pritom pokazao da razumije i vrijednost dubrave jer je prijetnjom stroge kazne, uz odredbe o nadzoru, naređeno da se grane moraju sjeći tako da se sačuvaju stabla. Svaka je obitelj bila dužna godišnje položiti petsto grana, čemu je trebao biti nazočan nadzornik stonskih slanica. Svakoj se kameničarskoj kući dodijelio zajam od 100 dukata na otplatu u godišnjim obrocima od 10 dukata, a rok vraćanja počeo bi teći onda kad nova uzgajališta počnu davati ploda, nakon četiri godine.

Kamenice su se smjele vaditi samo od mjeseca listopada do svibnja da bi se zaštitilo najosjetljivije razdoblje reprodukcijskog ciklusa, mrijest, ličinački stadij i sazrijevanje mladih kamenica. Cijena košića određena je bila na 12 groša a prekršiteljima je prijetila kazna. Uzgajivači i njihove obitelji bili su oslobođeni od bilo kakve javne službe kako bi se mogli više posvetiti kamenicama.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist