Kultura

Konzervacija i restauracija zidnih slika Vlaha Bukovca

Konzervacija i restauracija zidnih slika Vlaha Bukovca

U rodnoj kući Vlaha Bukovca, utemeljitelja suvremene hrvatske slike, koja je danas muzej, odvijaju se konzervatorski i restauratorski radovi na njegovim zidnim slikama. Sredstva je omogućilo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske nakon natječaja iz 2016. godine.

Vlaho Bukovac naslikao je istočni dio kuće kao vrlo mladi slikar, vjerojatno nakon što se vratio iz New Yorka oko 1871. i definitivno prije nego što je 1877. otišao u Pariz kako bi započeo školovanje na École des Beaux-Artsu. Istraživanje, zaštita i prezentacija zidnih slika u kući Bukovac traje još od 2003. godine. Nadzornik rada je Ana Požar Piplica, konzervator-restaurator.

Zidne su slike oslikane kombinacijom tehnika zidnog slikarstva iz 19. stoljeća: freske, al secco (na suho) i premazivanje emulzivnom temperom. Oni zauzimaju velike prostore na zidovima u gotovo svakoj sobi u kući. Trenutna oštećenja i njihovo ugroženo stanje su prije svega posljedice soli nakupljene u strukturi zidova. Sezonski ciklus kristalizacije soli tijekom isparavanja vlage uništava obojene zidne površine. Isoljavanje (također poznato kao precipitacija-kristalizacija) je izvedeno nanošenjem sloja celulozne pulpe na površinu slikanja i pomoću žbuke dobivene od vapna i kvarcnog pijeska u omjeru od 1 do 5. Žbuka je nanesena na područjima gdje je oslikani sloj nestao. Proces kapilarnog protoka vode na površinu izvlači sol iz dubljih, unutarnjih slojeva zida. Tijekom sušnih razdoblja sol se kristalizira na celuloznoj pulpi i žbuci, te se pravovremeno uklanja zajedno s celuloznom pulpom i žbukom.

Također je uklonjen industrijski kit koji je bio korišten u ranijim restauracijama. Lakune (oštećenja) su bile ispunjene restauracijskom žbukom koja ima tradicionalnu vapnenu osnovu. Retuširanje je uglavnom ograničeno na prikazivanje izvornog sloja dok su izbjegnute rekonstrukcije.

Retuširano je nekoliko lakuna koje znatno utječu na percepciju i vizualno iskustvo, dok manja oštećenja i ogrebotine nisu dirane. Velike površine na kojima su se zidne slike izgubile samo su žbukane.

O autoricama teksta:

Lucija Vuković, studirala je Povijest umjetnosti i talijanski jezik i književnost na Sveučilištu u Zagrebu. Trenutno radi kao kustosica u Muzeju kući Vlaha Bukovca / u Muzejima i galerijama Konavala u Cavtatu, Hrvatska.

Helena Puhara, studirala povijest umjetnosti i arheologiju na Sveučilištu u Zagrebu. Trenutno radi kao kustosica u Muzeju kući Vlaha Bukovca / u Muzejimaa i galerijama Konavala u Cavtatu, Hrvatska. 

Ana Požar Piplica, studirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Aktivno radi na obnovi spomenika.

 

Izvor: The International Institute for Conservation of Historic and Artistic Works

 

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist