DuList INDuList PROMO

KONOBA VERANDA Gastro priča obitelji Andrić

KONOBA VERANDA Gastro priča obitelji Andrić

Smještena u Štikovici, nedaleko od Dubrovnika, konoba Veranda ove godine predstavlja novi koncept; jelovnik koji je podijeljen na gastronomske regije.

Tako će se na meniju naći specijaliteti iz istarskog, dalmatinskog, dubrovačko-neretvanskog i vlasnicima rodnog hercegovačkog kraja. Gastronomija ovih regija priča je sama za sebe, a Maja i Mirko Andrić je uspješno pričaju te donose svojim gostima na pjat. Strast u kuhanju i uživanje u jelu, obitelj Andrić prenosi na goste svoje konobe raznovrsnim jelima od neretvanskih specijaliteta kao što su žabe i jegulje, dubrovačka tradicionalna pašticada i popara, ali i istarska ulja i tartufi.

Ova konoba jedina na ovom području nudi meso autohtonog istarskog goveda, boškarina, uz poseban certifikat o njegovoj pripremi. Uz fuže i svježe tartufe u ponudi je i krem juha od raštike. Omiljenije jelo gosta ove konobe je popularno nazvano ‘smotano pile’, jednostavan, stari obiteljski recept vole sve generacije.

Kruna svakog jela je maslinovo ulje, a u ovoj konobi se koristi istarska, nagrađena zlatom, sorta Aurum od Salvele iz Vodnjana. Uz domaće ulje poslužuje se sezonsko povrće kojeg Andrići dobivaju direktno s gruške pjace od gospođe Mare.

Vinska karta je uistinu bogata i također se može podijeliti po regijama. Vinarija Čitluk i Zadro donose autohtone sorte poput Žilavke i Blatine. Regija Dubrovačko – neretvanske županije donosi najveću raskoš u vinskoj karti; od Poljoprivredne zadruge Putnikovići i sortama kao što Maraština i Plavac mali, vinarije Rozić i Radović, Poljoprivredne zadruge Nerica uz njihov poznati Pošip te Vinariji Bratoš na njihovoj Malvasiji.

Uz vino, svaka regija ima i svoju rakiju kao i vrstu piva. Iz Istarske regije možemo izdvojiti vrhunske likere iz poznate destijerije Aura te prvi hrvatski gin Karbun koji se služi na vrlo osobit način uz aktivni ugljen. Uz poznatu pivu San Servolo s tartufima te Bura brew, porečku craft pivu, izdvojit se može i svjetski priznata vinarija Medea s Teranom, Puntom Grecom i Montiron malvazijom. Hercegovačku lozu, kao i likere od drijena, rogača i višnje proizvodi još jedan član obitelji Andrić, vlasnikov otac.

Svi koji žele pobjeći od gradske gužve i isprobati sve blagodati različitih regija te čuti zanimljivu priču o svakoj, mogu posjetiti ovu šarmantnu konobu u Štikovici, a svoje mjesto rezervirati na broj 0911746082.

promo

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist