GradPolitika

KONCESIJA ZA ŽIČARU Vijećnici prihvatili 15 posto prihoda od prijevoza na rok od 50 godina

KONCESIJA ZA ŽIČARU Vijećnici prihvatili 15 posto prihoda od prijevoza na rok od 50 godina

Na Gradskom vijeću utvrđena je koncesijska naknada za gospodarsko korištenje općeg ili drugog dobra i vremensko trajanje koncesije.

– Nadam se da smo na početku kraja jedne duge sage. Lukšić grupacija je 2007. godine odlučila graditi žičaru i to na temeljima koji su postojali i prije. Vlasnici su obje postaje i stupa. Kad je 2009. podnijet zahtjev za građevinsku dozvolu, potegnuta je žica između tri zgrade u vlasništvu Excelsa nekretnina. Na otvaranju sam tražio od HDZ-ove Vlade RH tražio da izda koncesiju Kad je donesen zakon stvoreni su uvjeti da prihod od koncesije u cijelosti ide Gradu Dubrovniku – podsjetio je Vlahušić. Dodao je kako je povjerenstvo izradilo tri različita modela, a stav je njihov bio da se koncesija plaća 24 posto cijene karte na 50 godina. S druge strane, ističe Vlahušić, ponuda Excelse uvijek je bila ‘u par postotaka’. Prijedlog ministarstava bio je 15 posto, i to od srpnja ove godine.

Gradsko vijeće mora prihvatiti jedan od tri koncesijska modela, a ta odluka potom ide na suglasnost u ministarstva.

– Gradsko vijeće može ne odlučivati o ovome. Može i odbiti prijedlog ministarstava, pa čekamo nove izbore u državi. I treće, možete prihvatiti prijedlog koncesionara – zaključio je svoju ‘traktatu’ Vlahušić.

– Kad sam dobio materijale šokirao sam se. Dobili smo samo jedan zaključak, na 24 posto – rekao je Mato Franković.

– Kao najbolje rješenje za Grad predstavljeno je rješenje ministarstva na 15 posto. Po meni, Excelsa se ponašala vrlo nekorektno u ovom slučaju. Kako dalje? Sastalo se i gradsko povjerenstvo, a ne razumijem kako nakon svega toga povjerenstvo uzima sebi za pravo: neće 15 nego 24 posto. Ako mi to izglasamo, što će se dogoditi? Hoće li vijećnici preuzeti odgovornost ili članovi povjerenstva? Naravno da ćemo mi gradski vijećnici u dobroj vjeri prihvatiti 24 posto. Ali što ako bude nula? – rekao je Franković.

– Pravnici Grada su rekli da trebamo prihvatiti mogućnost 24 posto. Nisam bio na sastancima povjerenstava i ne optužujem nijednog člana povjerenstva. Ovo je slična situacija kao Revelin – ili ćemo prihvatiti ili nećemo odgovornost. Moj stav je da se prihvati 15 posto. Bolje 15 posto nego ništa. Ali kakvu god odluku donijeli imat ćemo tri kontrolne točke: dva ministarstva i DUUDI – odgovorio je Vlahušić.

Zamjenica Tatjana Šimac Bonačić kazala je kako je bolje prihvatiti 15 posto, nego ići u novi dugoročni proces, a Marko Potrebica istaknuo kako je riječ o ‘najlošijem scenariju najlošijim glumcima iz najlošijih meksičkih sapunica’.

– Čestitam vam na donesenom zakonu, za koji ste se pohvalili da ste ga vi sastavili, ali taj zakon je nepromjenjiv. Ovo je pokušaj manipulacije. Nemojte se skrivati iza zaposlenika Gradske uprave. Dostavite nam do kraja sjednice novi materijal – kazao je Potrebica.

Esad Čustović, koji je bio i član povjerenstva za koncesiju žičare, kazao je kako je održano šest sastanaka, a kako je prijedlog od 24 posto izglasan puno prije prijedloga ministarstva od 15 posto.

– Svoju odluku o 24 posto temeljili smo na odluci sudskog vještaka. Tek na zadnjoj sjednici smo saznali da je prijedlog 15 posto, a shvatili smo da se gradonačelnik s tim slaže. Rečeno nam je da naš prijedlog mora opet ići na ministarstva, te što će biti ako se on ne prihvati? Došli smo u poziciju da izgubimo 5,5 milijuna kuna za gradski proračun. I osobno ću, zbog toga, glasati za 15 posto – kazao je Čustović.

– Svi vi koji ste o ovome imali informaciju, ako ste znali da postoji nesklad stavova povjerenstva i ministarstva, zašto se prije Vijeća nismo sastali i razjasnili? Nego nam sad mudrujete – pitala je Olga Muratti.

– Zašto nas je Čustović plašio da će neka nova Vlada odluku promijeniti? Podržavam rad gradskih službi, prihvatit ću njihov prijedlog – rekao je Blaž Pezo.

– Nemojte se pretvarati, predsjedniče vijeća, da ste iznenađeni. Čemu cijeli igrokaz? Materijali moraju biti bolje pripremljeni. Hvala povjerenstvu na radu, a priču treba dovesti kraju – pitao je Ljubo Nikolić.

– Kad s nekim surađujete, onda mu i vjerujete. Nisam imao razloga sumnjati da će točka biti drukčija. Osim toga, kad ovlašteni predlagatelj predlaže 24 posta, moja obveza je da vama ostavim da o tome raspravite, a da gradonačelnik obrazlaže zašto je to tako. Nisam sudjelovao u igrokazu – odgovorio mu je Franković.

– U pravu ste, na sceni je igrokaz HDZ-a. Trebamo znati koji je stav Gradskog vijeća. Ako smatrate da je 15 posto dobro, promijenit ću prijedlog. Država neće mijenjati svoj stav. Na nama je odluka jesmo li mudri ili ćemo se prepucavati – kazao je gradonačelnik Vlahušić.

Stav Mara Kristića i njegovog kluba jest prihvatiti koncesijsku naknadu od 15 posto, a Kristić smatra kako je zakon pisan na štetu Grada Dubrovnika. Mladen Gojun kazao je kako ne može prihvatiti prijedlog, jer je suprotan dogovoreno na sastanku povjerenstva s predstavnicima klubova. Pero Vićan, čiji klub nije sudjelovao ni na jednom sastanku povjerenstva, čudi se pak kako u iznos naknade nisu uključeni građani poviše čijih glava žičara prolazi.

– Zadivljen sam što ne blokiraju pristup postaji – kazao je Vićan, na što mu je Vlahušić odgovorio kako se od ništa ne može dati nešto. Vijećnici su uzeli stanku kako bi usuglasili konačni prijedlog.

– Povjerenstvo za žičaru je zauzelo stav za 24 posto, što je i stav Grada i Gradskog vijeća. Nakon dogovora predlažem da prihvatimo mjesečnu naknadu od tisuću kuna, 15 posto na rok od 50 godina, te da se naknada plaća od srpnja 2015. godine. Gradsko vijeće će potom napraviti poseban ugovor kojim će urediti sve buduće odnose – kazao je nakon stanke Vlahušić.

– Rok je predug i tražimo da se skrati. Također, već sad se taj iznos treba pretvoriti u euro, jer je ugovor dugoročan – rekao je potom Pero Vićan te dodao kako će nakon 50 godina ‘malo nas biti živo’.

Pročitajte još

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist