Kultura

Koncert uz 10. obljetnicu restauracije fortepijana majstora Antona Waltera

Koncert uz 10. obljetnicu restauracije fortepijana majstora Antona Waltera
Hrvoje Jugovic / Fortepiano

Hrvatski pijanist Hrvoje Jugović održat će koncert na fortepijanu u srijedu, 15. lipnja u 20 sati u Kneževu dvoru, uz 10. obljetnicu restauracije ovog instrumenta.

Kao što je poznato, Dubrovački muzeji posjeduju vrlo rijedak i vrijedan žičani instrument – fortepijano, koji je izradio istaknuti graditelj orgulja i glasovira Gabriel Anton Walter (1752.-1826).

Tijekom 2005. i 2006. godine glazbeni mehanizam fortepijana u potpunosti je obnovljen (u Oberndorfu blizu Salzburga), restaurirano mu je i kućište, pa je dubrovački fortepijano koji se nalazi u Kneževu dvoru u sklopu stalnog postava Kulturno-povijesnog muzeja u potpunosti osposobljen za sviranje.

Pijanist Hrvoje Jugović, živi i radi u Beču, rođen je u Zagrebu, gdje je diplomirao na Muzičkoj akademiji u razredu Jurice Muraija. U Beču je također diplomirao glasovir u razredu Noela Floresa, a kada je odlučio posvetiti se starim instrumentima, nastavio je studij Hammerklaviera kod Malcolma Bilsona (majstorski tečajevi na Sveučilištu Cornell u SAD-u i u Belgiji). Kao solist na povijesnim klavirima i kao komorni glazbenik nastupao je na Haydn Festivalu u Željeznom, Mozartfestu u Augsburgu, Settimana Mozartiana u Chietiju, na Varaždinskim baroknim večerima te na ljetnim festivalima u Dubrovniku, Splitu i Zagrebu. Svirao je i sa slovačkim komornim orkestrom Capella Istropolitana te s Hrvatskim komornim orkestrom, a gostovao je i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Sudjelovao je na otvorenju izložbe posvećene Mozartu u bečkom Hofburgu 2006. godine, svirajući na fortepijanu Dubrovačkih muzeja, koji je, zahvaljujući njegovom zalaganju i uz podršku Ministarstva kulture RH te sponzorstvo tvrtke Siemens, bio netom restauriran.

Ulaz na koncert je slobodan.

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist