Natrag
20.9.2017 11:23

facebook

twitter

google

rss

dulist

Koncert uz 10. obljetnicu restauracije fortepijana majstora Antona Waltera

14.6.2016 @ 12:13 Dulist Kultura
3;3

Podijelite:

Hrvatski pijanist Hrvoje Jugović održat će koncert na fortepijanu u srijedu, 15. lipnja u 20 sati u Kneževu dvoru, uz 10. obljetnicu restauracije ovog instrumenta.

Kao što je poznato, Dubrovački muzeji posjeduju vrlo rijedak i vrijedan žičani instrument – fortepijano, koji je izradio istaknuti graditelj orgulja i glasovira Gabriel Anton Walter (1752.-1826).

Tijekom 2005. i 2006. godine glazbeni mehanizam fortepijana u potpunosti je obnovljen (u Oberndorfu blizu Salzburga), restaurirano mu je i kućište, pa je dubrovački fortepijano koji se nalazi u Kneževu dvoru u sklopu stalnog postava Kulturno-povijesnog muzeja u potpunosti osposobljen za sviranje.

Pijanist Hrvoje Jugović, živi i radi u Beču, rođen je u Zagrebu, gdje je diplomirao na Muzičkoj akademiji u razredu Jurice Muraija. U Beču je također diplomirao glasovir u razredu Noela Floresa, a kada je odlučio posvetiti se starim instrumentima, nastavio je studij Hammerklaviera kod Malcolma Bilsona (majstorski tečajevi na Sveučilištu Cornell u SAD-u i u Belgiji). Kao solist na povijesnim klavirima i kao komorni glazbenik nastupao je na Haydn Festivalu u Željeznom, Mozartfestu u Augsburgu, Settimana Mozartiana u Chietiju, na Varaždinskim baroknim večerima te na ljetnim festivalima u Dubrovniku, Splitu i Zagrebu. Svirao je i sa slovačkim komornim orkestrom Capella Istropolitana te s Hrvatskim komornim orkestrom, a gostovao je i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Sudjelovao je na otvorenju izložbe posvećene Mozartu u bečkom Hofburgu 2006. godine, svirajući na fortepijanu Dubrovačkih muzeja, koji je, zahvaljujući njegovom zalaganju i uz podršku Ministarstva kulture RH te sponzorstvo tvrtke Siemens, bio netom restauriran.

Ulaz na koncert je slobodan.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana