Kultura

Koncert klasične glazbe ‘Schikaneders Jugend’ uskoro u Orebiću

Koncert klasične glazbe 'Schikaneders Jugend' uskoro u Orebiću

 U okviru programa Dani kulture Orebić 2017 u organizaciji Matice hrvatske Orebić, te u suradnji s Korkyra Baroque Festivalom uživajte u koncertu klasične glazbe na kojem će nastupiti austrijski ansambl ”Schikaneders Jugend”.

Koncert će se održati u četvrtak 7.9. u 20 sat u župnoj crkvi Pomoćnice kršćana u Orebiću. Ulaznice po simboličnoj cijeni od 30 kn mogu se kupiti prije koncerta na ulazu u crkvu.

Ovaj glazbeni događaj ostvaruje se uz financijsku potporu Općine Orebić i Turističke zajednice Općine Orebić. Dva koncerta koja će gostovati u Orebiću (07. i 11.09.) dio su petog festivalskog izdanja ”Korkyra Baroque Festivala” koji se odvija u trajanju od 02. do 12. rujna 2017. te će ponovno ugostiti najprestičnije svjetske i domaće ansamble i soliste, specijaliste za baroknu glazbu.

Ansambl Schikaneders Jugend čine  Adreas Helm (šalmaj, pjevanje i jodlanje), Albin Paulus (gajde, drombulja, pjevanje i jodlanje) i Simon Wascher (organistrum). Program pod nazivom ”Pop glazba 18. stoljeća” obuhvaća austrijsku, bavarsku i češku glazbu 18. stoljeća u obradi Schikaneders Jugend.

Johann Josef Schickeneder, poznatiji kao Emanuel Schikaneder, poznat je kao kazališni ravnatelji i libretist Mozartove Čarobne frule. Međutim, u svojoj je mladosti Schickeneder putovao po selima kao plesni glazbenik. Takvi su glazbenici, poznati kao Lyranten, zarađivali za život na seoskim svadbama, sajmovima i proštenijima.  Kao posvetu toj glazbenoj tradiciji, Schikaneders Jugend predstavlja glazbu iz rukopisâ austrijskih, bavarskih i čeških plesnih glazbenika u izvornoj instrumentaciji.

Svi članovi ansambla specijalisti su za interpretaciju tradicijske folklorne glazbe i glazbe 18. stoljeća. Namjera je ansambla “autentično” predstaviti seosku plesnu glazbu toga vremena modernoj koncertnoj publici. Namjera je ostaviti modernom slušatelju precizan dojam o seoskoj glazbu kakvu su Haydn, Mozart i Beethoven citirali u svojim skladbama te je predstaviti onako kako su je i oni mogli čuti kad su putovali po selima. Instrumentacija sastava uključuje i Schäfferpfeife i Bock (dva lokalna oblika gajdi), organistrum i šalmaj te slijedi brojne onodobne izvore poput Seoske svadbe u Gornjoj Bavarskoj Johanna Mettenleitnera.

Više o glazbenicima pronađite na web stranici festivala.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist