Kultura

Koncert hora “Sveti Vasilije Ostrogoški i Tvrdoški”

Koncert hora "Sveti Vasilije Ostrogoški i Tvrdoški"

U sklopu sedmih Dana kršćanske kulture sinoć je u pravoslavnoj crkvi Svetog Blagoveštenja održan koncert "Skaži mi, Gospodi" pravoslavnog crkvenog hora "Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški".

Time je ova manifestacija dobila  novu dimenziju, odnosno iz de facto dana katoličke kulture postalaje ono što u nazivu piše – kršćanska, navodi se na stranicama Dubrovačke biskupije. U uvodnoj riječi dubrovački paroh i arhijerejski zamjenik episkopa Goran Spajić, pozdravljajući uzvanike i posjetitelje, pozdravio je i dubrovačkog biskupa Matu Uzinića, inicijatora toga susreta. Istaknuo je da  je ovaj koncert prvi primjer suradnje dviju Crkava u Republici Hrvatskoj u sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture te izrazio nadu da je to samo početak koji će donijeti dobre plodove zajedništva i razumijevanja.

– Nema boljeg mjesta za druženje i upoznavanje nego što je to polje kulture i to kulture koja izvire iz dubine pobožne duše koja u Bogu vidi Oca, a u licu brata prepoznaje samoga Krista", istaknuo je paroh Spaić.  

Na početku programa zbor je otpjevao molitvu "Otče naša" koji su okupljeni poslušali stojeći, u uobičajenom liturgijskom molitvenom stavu. Na programu su bili pravoslavni duhovni napjevi autora D. Bortnjanskog, S. Mokranjca, P. I. Čajkovskog, V. Berdovića kao i nepoznatih ruskih autora. Mješovitim zborom iz Trebinja dirigirala je voditeljica zbora profesorica Stojanka Gudelj, solistica je bila Jelena Kovačević, a recitator Milisav Sukonjica. 

Pročitajte još

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist

[FOTO] ROĐENDANSKI KONCERT ZBORA BLASIUS Napunili Saloču od zrcala

Dulist

[FOTO] Predstavljena slikovnica Stane Šćapec ‘Bubamara iz Moševića’

Dulist