Kultura

Koncert Bachovog orkestra u Dvoru dugo će se pamtiti

Koncert Bachovog orkestra u Dvoru dugo će se pamtiti

Slavni Bachov orkestar leipziškog Gewandhausa izveo je u sklopu Vip programa 65. Dubrovačkih ljetnih igara šest Brandenburških koncerata Johanna Sebastiana Bacha sinoć u atriju Kneževa dvora.

Osnovan 1962. godine u Leipzigu, gradu poznatom po svojoj glazbi i kulturi u kojem je J. S. Bach djelovao do svoje smrti, Bachov orkestar sastoji se isključivo od članova svjetski poznatog leipziškog Gewandhaus orkestra, a vodi ga koncert majstor prof. Christian Funke. Okosnicu njihova repertoara čine djela J. S. Bacha, skladbe talijanskog baroka, te rana klasična glazba. Kritičari diljem svijeta ističu životnost i imaginaciju njihovih izvedbi te vidljiv zanos i radost muziciranja koji rese članove orkestra, u što se uvjerila i festivalska publika, sinoć u Dvoru.

Članovi orkestra su se uspijeli istaknuti i kao izvrsni solisti i pojedinci, a virtuoznost čembalistice i prve violine, lijepa boja oboe i svježina zvuka flaute oduševili su publiku. Publiku, koja je disala zajedno s njima sve do kraja, pridobili su već s prvim tonovima. Već na završetku prvog dijela koncerta, orkestar je nagrađen pljeskom koji nije jednjavao pa su se i tada više puta vraćali na poklon. Sve to ukazuje na to da je sinoć u Dvoru priređen koncert koji će se dugo pamtiti.

Među brojnom međunarodnom festivalskom publikom sinoć u Dvoru uživao je i talijanski virtuoz Andrea Padova, koji će klavirski recital s programom nazvanim „Oko Bacha i Scarlattija“ održati u subotu, 19. srpnja u Kneževom dvoru.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist