Zanimljivosti

KONAČNO RASPLET PRIČE Ruđer Bošković dobit će spomenik u Milanu

KONAČNO RASPLET PRIČE Ruđer Bošković dobit će spomenik u Milanu

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednica Hrvatske zajednice u Milanu Snježana Hefti potpisali su u utorak u Zagrebu Pismo namjere o postavljanju skulpture Josipa Ruđera Boškovića u Milanu.

Oni su ovu priču istaknuli kao važan oblik promidžbe hrvatske kulture u svijetu, te dokaz kulturne suradnje između Grada Zagreba i Ministarstva kulture.

Postavit će se skulptura velikog i poznatog Dubrovčanina, koju je napravio Ivan Meštrović.

-Promocija hrvatske kulture u inozemstvu jedna je od glavnih zadaća Ministarstva kulture. Kao ministru kulture čast mi je da već na početku svojeg mandata mogu pridonijeti ostvarenju tog značajnoga projekta – kazao je ministar Hasanbegović na svečanosti potpisivanja Pisma namjere u palači zagrebačke Gradske uprave na Trgu Stjepana Radića, prenosi Kamenjar.

Podsjetimo, o ovoj vrijednoj inicijativi DuList je pisao u rujnu 2015. godine, kada smo komunicirali s Cristianom Pambinachijem, odvjetnikom i entuzijastom, ujedno i velikim ljubiteljem dubrovačke povijesti.
Tada je zapisao:

-Neka se Hrvatskoj konačno dopusti doniranje spomenika Milanu. Neka se stavi natpis na mjestu gdje je umro i neka se konačno potaknu pitanja na znanstvenoj razini, poput ‘Ma tko je on bio?’ ili pak ‘Što je sve Bošković uradio?’, a uradio je mnogo toga i za Hrvatsku i za Italiju.

Spomenik Ruđeru Boškoviću bit će postavljen ispred milanske zvjezdarnice u parku Indo Montanelli.

Pročitajte još

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist