DuList IN

“Koluricom” gradimo identitet

"Koluricom" gradimo identitet

Dubrovački govor sigurno je iznimno vrijedan i živ dio naše baštine koji treba čuvati i njegovati od malih nogu.

Stoga je novo izdanje dubrovačke udruge Kartolina – bojanka/pisanka „Kolurica“ zanimljiv i važan prinos koji našim najmlađim sugrađanima, kroz igru i edukaciju približava dubrovačke riječi i bogatstvo govora naših nona.

Kolurica donosi bojanku sa ilustracijama izabranih riječi poredanih abecednim redom, ispod kojih su crte za vježbanje pisanja, slijedi niz kompozicija sa riječima iz svakodnevnog života i na kraju je zanimljiva igra s domino pločicama (riječ-sličica). Projekt su osmislile Iva Perić (koncept), Petrunjela Vuković (ilustacija) i Ivana Putica (grafičko oblikovanje), a objavila udruga Kartolina uz financijsku potporu Grada Dubrovnika.

Kako je cilj udruge Kartolina promicanje kulturnog nasljeđa na popularniji način, od početka je postojala ideja da imamo i dječju ediciju. Željeli smo krenuti od početka i pratiti jednu generaciju koja će odrastati uz naša izdanja. Koluricu smo zato napravili kao bojanku i pisanku kako bi se zabavili bojanjem, a uz to učili pisati uz dubrovačke riječi

– Kako je cilj udruge promicanje kulturnog nasljeđa na popularniji način, od početka je postojala ideja da imamo i dječju ediciju. Stvari su se poklopile i ova je godina bila dobra za krenuti s prvim izdanjem za djecu. Željeli smo krenuti od početka i pratiti jednu generaciju koja će odrastati uz naša izdanja. Koluricu smo zato napravili za najmlađe, kao bojanku i pisanku kako bi se zabavili bojanjem, a uz to učili pisati uz dubrovačke riječi. Na kraju su domino kartice za koje su nam djeca potvrdila da im je zabavno igrati se njima, a dobro dođu i kao ponavljanje gradiva – pojmova koje su prešli na prethodnim stranicama – govori nam Iva Perić, predsjednica udruge Kartolina i autorica koncepta Kolurice.

CRTEŽI PRILAGOĐENI DJECI

Dubrovačka likovna umjetnica Petrunjela Vuković otkriva kako se rado odazvala pozivu za rad na ovom projektu.
– Čim mi je Iva predložila ilustriranje Kolurice, bila sam oduševljena. Odmah smo se prihvatile raditi na njoj. Ideja je od samog početka bila dobra, sve se poklopilo kao da se to upravo moralo dogoditi. Sami crteži su bili jednostavni, prilagođeni djeci jer je trebalo napraviti bojanku, s opisnim linijama, bez previše crtaćih detalja. Zajedno smo birali riječi koje će biti zgodne za ilustrirati, a djeci da su razumljive i prepoznatljive s crteža. Kako radim u školi, vidim kako djeca razmišljaju i crtaju pa smo se tome prilagodili. Prve reakcije su odlične, a dio malenih nam se jedino bunio što trebaju pisati, ali bojanje ih je oduševilo. Kako smo je i zamislili za predškolski odgoj, mislim da smo pogodili pravu mjeru za djecu tog uzrasta –  govori Petrunjela.

Također saznajemo kako uvijek nešto crta, djeci priprema predloške i voli ilustrirati. Već je radila ilustracije za prvu objavljenu knjigu udruge Kartolina „Mudrost na razmeđu“ autorice Vesne Miović koja na zanimljiv i popularan način govori o zgodama iz vremena Dubrovačke Republike i Osmanskog Carstva.

NAJDRAŽI PROJEKT

– Rad na Kolurici bi izdvojila kao najdraži projekt prošle godine i sigurno je jedan od onih na koji sam najviše ponosna. Svakako mi je bio veliki izazov ali i veliko zadovoljstvo jer se prvenstveno radi o dječjoj knjizi a rad na takvoj vrsti projekta je san svakog dizajnera, tako da sam s oduševljenjem prihvatila Ivin poziv na suradnju. Mislim da je Kolurica višestruko vrijedan projekt jer osim, naravno, zabavne komponente ima važnu ulogu u očuvanju naše baštine i jezika. Potvrda koju smo dobili od najmanjih da smo napravili dobar posao mi je najvažnija – kazala je dizajnerica Ivana Putica, koja je bila zadužena za grafičko oblikovanje bojanke/pisanke.

– Želja nam je Koluricu ponuditi što većem broju djece, možda stupiti u kontakt s vrtićima i ponuditi im je kao edukativni materijal za rad s predškolcima. Želimo svojim izdanjima propagirati cjelokupno kulturno nasljeđe našeg kraja, a počeli smo sa slovima i jezikom, od temelja i prvim identitetom s kojim se dijete susreće. Bilo je zabavno i izazovno izabrati riječi za Koluricu. Tražili smo po rječnicima i tekstovima, ali smo i dosta pričali sa starijim ljudima koji još uvijek koriste te izraze. Oni su nam dosta pomogli pri izboru, jer je dosta inačica i dilema. Bilo je riječi koje je teško ilustrirati i slova kojih skoro da nema, poput „DŽ“, a nismo htjeli preskočiti slovo pa smo našli riječ „džil“ koja nije baš poznata i često u upotrijebi, a označava ljiljan. Htjeli smo da to budu riječi koje su djeci jednostavnije, često u upotrebi i lako pamtljive, a da ne budu previše arhaične, već one koje se više koriste – govori o procesu u kojem je nastala Kolurica autorica Iva Perić.
 

Iako je Kolurica namijenjena djeci od pet godina naviše, sigurno će biti zanimljiva i odraslima pogotovo i igri sa njihovom djecom. Možete je kupiti u knjižarama Algoitam i Algebra na Stradunu.

Pročitajte još

KONAVOSKI DVORI Pirjani teleći obrazi kao ideja za blagdansku trpezu

Dulist

KREATIVNI PRAZNICI U LUŽI Radionica crtanja likova iz crtića na najmlađe!

Dulist

GASTRO MARE Chef Bjelko donosi svoj recept za pečenog kokota

Dulist