Aktualno

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ ‘EU i NATO moraju uložiti više truda u suradnji s Jugoistočnom Europom’

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ 'EU i NATO moraju uložiti više truda u suradnji s Jugoistočnom Europom'

U sklopu međunarodnog skupa SEECP u petak popodne održan je susret predsjednika država i vlada država članica.

-Bez obzira na kojim smo trenutno putovima, imamo jasne ciljeve. Skupa se suočiti s budućnošću tražeći zajednička rješenja kako bismo unaprijedili svakodnevnicu naših građana. Kako bismo ostvarili taj cilj moramo koristiti svaki trenutak kako bismo oslobodili ogroman potencijal Jugoistočne Europe. Možemo ili raditi velike stvari ili upasti u konflikte. Držim da bi naš fokus trebao biti na pozitivnim stvarima koje možemo zajedno ostvariti – izjavila je u svom uvodnom govoru predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

-Zbog svog geopolitičkog položaja Jugoistočna Europa je uvijek bila posebno izvrgnuta raznim promjenama i krizama. Europska unija mora ostati fokusirana na europsku perspektivu država Jugoistočne Europe te nastaviti sa svojom ustrajnosti na povođenju politike proširenja. Proširenje EU na ovu regiju dodatno će konsolidirati EU, više nego što će je samo napraviti većom – istaknula je Grabar-Kitarović.

-Jasno je da Jugoistočna Europa trpi sve učinke svih velikih sigurnosnih problema s kojima se suočavaju EU i NATO. Zato EU i NATO moraju uložiti više truda u suradnji s Jugoistočnom Europom, a države regije to s pravom očekuju. Predugo su čekale bez opipljivog pomaka naprijed – zaključila je Grabar-Kitarović.

Podsjetimo, Republika Hrvatska je 1. srpnja 2016. Godine preuzela jednogodišnje predsjedanje SEECP-om, a od 1. srpnja 2017. godine predat će ga Sloveniji.

Pet temeljnih principa hrvatskog predsjedanja bili su: solidarnost, potpora kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU, povezanost, osnaživanje političkog dijaloga (kroz parlamentarnu suradnju) s fokusom na tri prioritetna područja: znanost i obrazovanje (SEECEL), energija (LNG terminal na Krku te Jadransko-jonski plinski pravac) i žurnost reagiranja (migracije, terorizam, nasilni ekstremizam i druge krize).

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist