Zanimljivosti

Koliko se često peru prozori, pećnica, tepih, madraci?

Koliko se često peru prozori, pećnica, tepih, madraci?

Znate li koliko se često, primjerice, trebaju prati prozori? A rebe, pas, auto?

U zanimljivom vodiču možete saznati koliko često se stvari oko nas, pa i kućni ljubimci, trebaju očistiti.

Plahte: Jednom tjedno
Plahte treba prati često kako bi se uklonila nakupljana nečistoća, prašina, znoj… Perite ih u vrućoj vodi kako biste uklonili bakterije.

Automobil: Svaki tjedan do tri
Ukoliko je riječ o ekstremnim vremenskim uvjetima poput velike količine kiše ili snijega, vozite puno i parkirate vani jer nemate garažu, auto biste trebali prati svaki tjedan. Inače, dva do tri tjedna bit će dovoljno.

Pas: Po potrebi
Neka vam nos bude vaš vodič! Ako vaš pas počinje smrditi ili ako ako mu je dlaka masna na dodir, onda je vrijeme da ga okupate. Određene pasmine, kao Koker Španijel, imaju masnu kožu, pa ih je dovoljno kupati jednom mjesečno. Pse s gustom dlakom potrebno je kupati samo tri do četiri puta godišnje.

Traperice: Nakon svakog četvrtog ili petog nošenja
Traperice možete nositi dok ih ne zaprljate. Pretjerano pranje može uzrokovati da se prerano istroše i izblijede. Perite ih u hladnoj vodi.

Grudnjaci: Svaka tri do četiri nošenja
Opće pravilo je da nikada ne biste trebali nositi isti grudnjak dva dana za redom, jer elastičnosti treba vremena da se vrati u prvotni oblik. Izmjenjujte nekoliko grudnjaka i dajte svakom od njih barem 24 sata vremena da se oporave prije ponovnog nošenja. Uz pravilnu izmjenu, grudnjak možete nositi nekoliko puta prije nego ga stavite u pranje.

Lice: Svaku večer (a eventualno i jutro)
Umivanje svaku večer je bitno i za muškarce i za žene, kako bi se spriječilo začepljene pora i akni. Ako imate masnu kožu, umijte se opet ujutro.

Kosa: Svaki drugi dan
Svakodnevno pranje kose može isušiti prirodno ulje u vlasištu. Imate li masnu kosu, koristite sprej ili suhi šampon između pranja.

Madrac: Svakih šest mjeseci
U madracima se bez obzira na plahtu, mogu nakupiti grinje te mrtve stanice naše kože. Dovoljno ih je oprati dva puta godišnje.

Prozori: Dva puta godišnje
Trebate ih prati i s unutarnje i s vanjske strane. Prozori su nezaobilazan dio kada je riječ o tome da vaš dom ostavlja dojam čistog i urednog.

Pećnica: Svakih šest mjeseci
Nemaju sve pećnice samočistač. Ako i vaša spada u takve, operite je temeljito svakih šest mjeseci.

Tepih: Jednom godišnje
Kada pomaknete određeni komad namještaja i shvatite kako se boja dijela tepiha koji je bio pokriven namještajem uvelike razlikuje od ostatka, vrijeme je za dubinsko čišćenje.

Drveni namještaj: Jednom godišnje
Detaljno poliranje stolova, komoda ili nekog drugog komada drvenog namještaja dovoljno je odraditi jednom godišnje.

Torbica: Svaki tjedan
Testiranja su pokazala da se u torbicama ponekad može naći opasna bakterija E. coli, najčešće na dnu. Redovito održavajte svoju torbu i izbjeći ćete bakterije, a riješit ćete se i nepotrebnih stvari koje ste nagomilali u njoj.

Stroj za pranje posuđa: Svaki mjesec
Gljivice i crni kvasac se mogu razmnožiti perilici. Iako biste pomislili da se perilica sama pere, stručnjaci preporučuju da je temeljito i često perete.

Perilica i sušilica rublja: Nakon pranja kuhinjskih krpa
Jeste li znali da se 60 posto perilice rublja kontaminira bakterijama? Naime, na rublju se može pojaviti E. coli, a kuhinjske krpe su glavni rasadnici salmonele i drugih bakterija. Dakle, očistite perilicu i sušilicu nakon pranja kuhinjskih krpa.

Jastuci: Svaka tri do šest mjeseci
Jedno istraživanje je pokazalo kako se na jatucima u prosjeku nalazi 16 vrsta gljivica, što privlači grinje. Dakle, kako biste bili sigurni da svoju glavu stavljate na čistu površinu, operite jastuke nekoliko puta tijekom godine.

Računalo: Po potrebi
Tipkovnica sadrži pet puta više bakterija od zahodske školjke,pokazala je jedna studija studiji. A čak 10 posto ljudi nikad je ne očisti. Vrijeme je za promjenu! Malo alkohola nanesite na krpicu i dobro dezinficirajte tipkovnicu.

Sudoper: Svaki dan
Budući da je sudoper na drugom mjestu po koncentraciji mikroorganizama u domu, treba ga čistiti svakodnevno.

Izvor: Net.hr

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

DUBROVNIK NEKAD I SAD Fotografije nekadašnjeg svjetskog fotografa i nizozemskog istraživača naših krajeva

Dulist

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist