Aktualno

“Kolektivni ugovor je sveto pismo!”

"Kolektivni ugovor je sveto pismo!"

Želimo koeficijent u kolektivnom ugovoru! – kazao je sindikalni povjerenik Baldo Kovačević na sastanku Skupa radnika gradskog prijevoznika Libertas, sazvanom zbog najave neuvrštavanja sistematizacije u novi kolektivni ugovor.

Sastanak je imao samo jednu točku dnevnog reda, izvješće o jednostranom raskidanju kolektivnog ugovora te o nemogućnosti pregovaranja zbog spora oko za radnike vrlo značajnih pitanja, a koje treba urediti kolektivnim ugovorom.

Predsjednik Radničkog vijeća Ivo Klaić uvodno je nazočnim zaposlenicima objasnio kako direktor tvrtke Đuro Deranja „ne želi da sistematizacija bude sastavni dio kolektivnog ugovora“, s čime se Radničko vijeće nije moglo složiti, jer to pitanje smatra važnim za radnike.

– Direktor želi da sistematizacija bude u Pravilniku o radu, a razlika je što je kolektivni ugovor akt između poslodavca i radnika, a pravilnik o radu jednostrani akt kojeg poslodavac donosi i mijenja prema vlastitoj odluci, koja ne mora uvažavati mišljenje ni radnika ni sindikata – istaknuo je Klaić.

– Mi koji smo u pregovorima ne možemo potpisati ovakav sporazum, jer bi to bila za radnike smrtna presuda, jer mogu s nama raditi kako hoće – naglasio je Klaić te dodao kako je upravi Libertasa bio cilj raskinuti ugovor, jer je sistematizacija bila sastavni dio ugovora.

– Odustati od ovoga nećemo. Tražimo da sistematizacija i dalje bude sastavni dio kolektivnog ugovora. – zaključio je Klaić.

Sindikalni povjerenik Baldo Kovačević kazao je kako je teško imati povjerenje u upravu nakon pokušaja spajanja firme u novo komunalno društvo, pa raslojavanja po općinama i sad raskidanja kolektivnog ugovora.

– Prije šest mjeseci gradonačelnik je kazao kako su zaposlenicima Libertasa zagarantirani posao, plaće i socijalna sigurnost te najavio novu sistematizaciju i kolektivni ugovor u iduća tri mjeseca – podsjetio je Kovačević te dodao kako nije očekivao da će direktor deranja, bez ikakve najave raskinuti kolektivni ugovor.

– Dosadašnjim ugovorom se reguliraju sva prava radnika i nije ga trebalo ukidat, nego u dogovoru s radnicima mijenjati. Ali njima nije u interesu dogovor, a to su sve igre na rušenju Libertasa i toga trebate biti svjesni. Da oni radnicima žele dobro, sve bi se ljudski dogovorili. – istaknuo je predsjednik Radničkog vijeća Ivo Klaić te zapitao čega se boji direktor kad sistematizaciju neće staviti u kolektivni ugovor, na što je netko od okupljenih radnika doviknuo: – Pera Vićana!

– Direktoru je tako naređeno, jer treba Libertas rasteretiti ljudstva. A dezinformacije koje se šire, da će neki biti zaštićeni, to nije istina. – kazao je Klaić te istaknuo kako stari ugovor vrijedi dok se ne potpiše novi.

– Ne nasjedajte huškačima, ovo se tiče svih radnika, pa i onih koji misle da su zaštićeni i da im je nešto obećani. A zaštićeni ste jedino kad je sve zapisano u kolektivnom ugovoru. – istaknuo je Klaić te kolektivni ugovor nazvao „svetim pismom“.

Sindikalist Kovačević objasnio je nazočnima zašto je koeficijent bitan te istaknuo kako je u veljači 2010. godine direktor obavjestio Radničko vijeće da će se donijeti nova sistematizacija i pravilnik o radu.

– Nismo dobili novu sistematizaciju i zbog nastanka spora ne možemo dalje voditi pregovore, jer je direktor dosljedan odluci da to ne uđe u kolektivni ugovor. Došli smo do toga da nešto moramo učinit i zato smo sazvali ovaj skup, jer moramo pokrenuti sve moguće „industrijske akcije“ kako bi ostvarili svoja prava. – kazao je Kovačević.

Direktor Libertasa Đuro Deranja kazao je kako poslodavac nema obavezu da sistematizacija bude sastavni dio kolektivnog ugovora te kako je uprava ukinula stari ugovor temeljem Zakona o radu.

– Pravilnik o radu neće biti sastavni dio kolektivnog ugovora. Sindikat neka se bori za što veća prava radnika, ali pravilnik je jednostrani akt poslodavca – istaknuo je Deranja te dodao kako je novim ugovorom prediđeno povećanje plaća za vozače i mehaničare, koji najviše nose u tvrtci.

Deranja je, također, kazao kako bi bilo krajnje vrijeme da se politika odvoji od Libertasa, jer je Libertas ekonomsko pitanje.

Sindikalist Kovačević upozorio je Deranju da su koeficijenti uređeni kolektivnim ugovorom te da mu nije jasno zašto se želi to izbaciti.

– Na Gospodarsko-socijalnom vijeću ćemo dokazati da smo u pravu, a to dokazuje i članak 125. Pravilnika o radu. Dajte nam sistematizaciju na stol i dogovorit ćemo se. Po onom što vi kažete, kad dođe drugi direktor moći će bez problema smanjiti plaće. – kazao je Kovačević.

Okupljeni radnici pitali su se zašto se ide na promjenu ugovora, što je nedostajalo dosadašnjem te postoji li rizik da u slučaju spora neće biti isplaćena plaća za siječanj.

Skup je završen pozivom predsjednika Radničkog vijeća Iva Klaića svim radnicima da se potpisom izjasne žele li da se, u slučaju nerješavanja spora s upravom, pokrenu daljnje „industrijske akcije“, odnosno arbitraža, prosvjed te na kraju i štrajk.

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist