Aktualno

Koju srednju školu odabrati?

Koju srednju školu odabrati?

Upisi u srednju školu često znaju biti prilično stresno iskustvo za mnoge đake i njihove roditelje. Stoga smo odlučili malo pripomoći i na jednom mjestu sažeti sve o čemu treba voditi računa kako bi se sa što manje muke dubrovački đaci upisali u željene srednje škole.

Turistička i ugostiteljska škola ove godine namjerava upisati 224 učenika u pet obrazovnih programa i osam razreda (u svakom po 28 đaka). Tri razreda namjenjena su hotelijersko-turističkim tehničarima, jedan razred turističko-hotelijerskim komercijalistima, dva razreda kuhara i dva razreda konobara (43 đaka, tj. razred i pol) i slastičara (14 đaka).

Najmanji bodovni prag za hotelijersko-turističkog tehničara iznosi 47 bodova, a predmeti koji se boduju su hrvatski i strani jezik, matematika, povijest  i zemljopis. Za turističko-hotelijerskog komercijalista bodovni prag je 40, a predmeti koji se boduju su hrvatski i strani jezik, matematika, kemija i biologija. Za zanimanja konobar, kuhar i slastičar, čiji program traje tri godine, nema bodovnog praga, a boduje se opći uspjeh 7. i 8. razreda te hrvatski i strani jezik, matematika, biologija i likovna kultura. Uz sve to, jedan bod nosi uzorno vladanje, a potreban je i liječnički pregled.

– Očekujemo interes za upis u Turističku i ugostiteljsku školu kao i prethodne godine s naglaskom na povećan interes za upis u ugostiteljska zanimanja – istaknuo je Antun Perušina, ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik.
 
RAZRED ZA SPORTAŠE
 
Iduća po broju upisnih mjesta jest Ekonomska i trgovačka škola, koja će upisati 168 novih učenika u pet obrazovnih programa i šest razreda (dva razreda ekonomista te po jedan za poslovne tajnike, komercijaliste, prodavače i upravne referente). Najviši bodovni prag (48) postavljen je za upravne referente, ekonomistima će biti potrebna 44 boda, komercijalistima i poslovnim tajnicima 40, dok trogodišnji program za prodavače nema bodovni prag. Na upisima će se bodovati ocjene u 7. i 8. razredu osnovne škole za hrvatski i strani jezik, matematiku, zemljopis, povijest i opći uspijeh.

U Gimnaziji Dubrovnik za iduću školsku godinu bit će ponuđena 164 upisna mjesta u šest razreda za četiri obrazovna programa. To su tri razreda Opće gimnazije (s ukupno 84 đaka), te po jedan odjel Sportske (24), Prirodoslovno-matematičke (28) i Jezične gimnazije (28). Predmeti koji se boduju u Općoj i Sportskoj gimnaziji su hrvatski jezik, matematika, engleski ili drugi strani jezik, povijest i biologija. U Jezičnoj gimnaziji umjesto biologije boduje se zemljopis, a u Prirodoslovno-matematičkoj umjesto povijesti i biologije bodovat će se fizika i kemija.
Ravnateljica Gimnazije Dubrovnik Sanja Putica ističe kako je bodovni prag od 57 bodova jednak lanjskom.

– Treba naglasiti kako će izgled konačnih upisnih lista ovisiti i o broju učenika s dodatnim bodovima, pa se možda može očekivati da se razredni odjeli popune, a da se neki s potrebnih 57 bodova ipak ne upišu – kazala je Putica. Posebno je upozorila buduće đake Sportske gimnazije, za koju vrijedi bodovni prag od 46 bodova, kako će se kao dokaz statusa vrhunskog sportaša prihvaćati isključivo potvrde krovnog sportskog saveza.

Pomorsko-tehnička škola očekuje upis 140 novih učenika u četiri obrazovna programa i pet razreda. Upisni prag u prvom upisnom roku najviši je za elektrotehničare (50 bodova), zatim slijede računalni tehničari u strojarstvu (40) te pomorski nautičari i tehničari za brodostrojarstvo (oba po 36 bodova).

Obrtnička škola ove godine nudi jedanaest obrazovnih programa u pet razreda te planira upisati 136 učenika. Dva programa (arhitektonski tehničar s bodovnim pragom od 42 boda i agroturistički tehničar s pragom od 36 bodova) izvode se u trajanju od četiri godine, a predmeti koji se boduju pri upisu na te programe su hrvatski i engleski jezik, matematika, tehnička kultura, fizika (za arhitektonske tehničare) i biologija (za agroturističke tehničare).
– Zahvaljujući prirodnim, kulturnim i povijesnim resursima Županije, agroturizam postaje sve interesantnija djelatnost – poručuju iz Obrtničke škole.
 
KLASIČARIMA TEST NA DROGE
 
Dio programa izvodi se prema tzv. jedinstvenom modelu obrazovanja, koji se primjenjuje za određenu skupinu zanata i traje tri godine. Za te programe ne postoji bodovni prag, a kod prijave za upis kandidati trebaju priložiti liječničku potvrdu o nepostojanju zdravstvenih kontraindikacija za odobrano zanimanje, kao i sklopljen ugovor o naukovanju s licenciranim obrtnikom.

Umjetnička škola Luke Sorkočevića planira u idućoj školskoj godini upisati 60 učenika u tri obrazovna programa i pet razreda. Najviše učenika upisat će se u četverogodišnjem obrazovnom programu za glazbenike po programu srednje škole (dva razreda s ukupno 29 đaka), u dvogodišnjem programu pripremne izobrazbe glazbenika upisat će se 20 učenika u dva razreda, dok je jedan razred s jedanaest učenika namjenjen četverogodišnjem obrazovnom programu slikarskog dizajnera.

Dokumenti koje posebno treba pripremiti za smjer slikarskog dizajnera su potvrda liječnika oftalmologa te neobvezno mapa s radovima. Na smjeru glazbenika potrebna je potvrda liječnika otorinolaringologa.

U Medicinskoj školi u idućoj školskoj godini žele upisati 56 učenika u dva obrazovna programa (petogodišnji Medicinska sestra/Tehničar opće njege i četverogodišnji Zdravstveno-laboratorijski tehničar/ka) u dva razreda. Bodovni prag za oba smjera je 44 boda, a boduju se ocjene u 7. i 8. razredu za hrvatski i strani jezik, matematika, biologija i kemija, te opći uspijeh.

Klasična gimnazija „Ruđer Bošković“ za iduću školsku godinu upisat će 26 novih učenika u jednom razredu. Bodovni prag je 58 bodova, a boduju se hrvatski i engleski jezik, matematika, povijest i biologija. Kod upisa roditelji trebaju potpisati suglasnost za testiranje na drogu i druga opojna sredstva, a u svim dvojbenim situacijama Škola suglasno članku 7. Ugovora o katoličkim osnovnim i srednjim školama samostalno odlučuje o upisu učenika.

Dubrovačka privatna gimnazija upisat će 26 učenika u dva razreda. Ne postoji bodovni prag već se uvjeti upisa ostvaruju testom općih sposobnosti, razgovorom, minimalnim prosjekom ocjena od 4,00 te nepostojanjem opomena ili ukora u osnovnoj školi. Kao dodatni dokument traže se i pohvalnice iz osnovne škole.

– Obilježja naše privatne škole, o kojima najbolje svjedoče naši učenici, nastavnici i suradnici, su individualizirani pristup, obiteljska atmosfera, manje stresa, terenske nastave, vanškolske i slobodne aktivnosti, suvremena nastava, informatička oprema, uvođenje iPad-a u nastavu te mnoga druga – rekao nam je ravnatelj Privatne gimnazije Tomislav Franušić.

 

Dva kruga u ljetnom roku

Osnovni dokumenti koje svaki kandidat mora pripremiti su prijavnica za natječaj, svjedodžbe 7. i 8. razreda te svi dokumenti kojima dokazuje ostvarenje dodatnih bodova.
U ljetnom upisnom roku planirana su dva upisna kruga. U prvom upisnom krugu prijave za upis trebaju se podnijeti u ponedjeljak, 2. srpnja, i utorak, 3. srpnja od 8 do 16 sati. Rezultati upisa trebaju biti objavljeni u srijedu, 4. srpnja od 8 do 16 sati, a upis obavljen u čevtvrtak, 5. srpnja od 8 do 16 sati.
U drugom ljetnom upisnom krugu prijave će se podnositi u ponedjeljak, 9. srpnja po rasporedu škole od 8 do 16 sati. Rezultati će biti objavljeni u utorak, 10. srpnja najkasnije do 12 sati, a upis će se vršiti u srijedu 11. srpnja od 8 do 16 sati.
Posebno se preporuča pratiti objave na internetskim stranicama srednjih škola, jer se u nekima upisi vrše po drukčijem dnevnom rasporedu, npr. u Privatnoj gimnaziji, gdje je test općih sposobnosti zakazan za 20. lipnja, razgovor za 26. lipnja, a upisi 5. i 6. srpnja.

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist