Županija

Koji su prometni problemi neretvanskog kraja?

Koji su prometni problemi neretvanskog kraja?

Radni tim projekta ‘Razvoj funkcionalne regije Južna Dalmacija’ posjetio je neretvanske općine i gradove te su s njihovim predstavnicima razgovarali o problematici prometa i projektima koje bi trebalo uvrstiti u Glavni plan razvoja naše funkcionalne regije.

U Gradu Ploče susreli su se s gradonačelnikom Ploča Krešimirom Vejićem i načelnikom Općine Pojezerje Borislavom Dominikovićem. U Pločama je istaknuta potreba za izgradnjom nove ceste do nove marine u bivšoj vojnoj luci, u čiju svrhu se planira i izgradnja sportskog aerodroma, što je jedna od komponenti razvoja cijele Neretve. Problem je i zaglušenost trajektne luke zbog velikog broja automobila koji nemaju adekvatan prostor za čekanje, a istovremeno postoji potreba za otvaranjem međunarodnih linija s Italijom.

Istaknut je i problem željeznice na kojoj je zbog poslovne politike linija od Ploča do Metkovića supstituirana autobusnim prijevozom, dok je promet robe još u funkciji zbog potreba luke. Također, žele povećati i broj biciklističkih staza, za što bi se mogli iskoristiti brojni postojeći francuski putevi. Njihov broj žele povećati i u Općini Pojezerje, kao i povezati Otrić seoce sa Staševicom preko polja Jezero. U ovoj općini nezadovoljni su i činjenicom da stanovnici nisu puno dobili prolaskom autoceste koja je za njihovu općinu nefunkcionalna.

Na sastanku u Opuzenu gradonačelnik Ivo Mihaljević kao najveću potrebu, pored nadvožnjaka, naglasio je izgradnju novog kružnog toka koji će riješiti problem Opuzena u spoju na Jadransku magistralu, što je sada neadekvatno posebno u smjeru Splita.Potrebna su im i sredstva za već gotove projekte nerezvrstanih cesta kojih je dosta prema ušću Neretve. Načelnik Općine Slivno Smiljan Mustapić istaknuo je potrebu za rekontrukcijom lokalnih cesta kao i izgradnjom nove prometnice prema primorskom, turističkom dijelu općine. U tom smislu žele urediti i biciklističke staze, u koju svrhu bi se mogli urediti već postojeći putevi, a postoji i prijedlog za izgradnju žičare od Kleka do Smreden grada, što bi povećalo turistički potencijal općine.

U Gradu Metkoviću je njegova gradonačelnica Katarina Ujdur naglasak stavila na nekoliko ključnih problema. Prvi je potreba izgradnje trećeg traka na graničnom prijelazu za lokalno stanovništvo te izgradnja trećeg mosta preko Neretve koji bi povezao Metković i Rogotin, kao i rekonstrukcija postojećeg mosta u Metkoviću. Problem je i prilaz na autocestu iz pravca Vida, s obzirom da stanovnici ovog dijela sada moraju ići do Ploča da bi se uključili na autocestu. Što se tiče lokalnih prometnica potrebna su dva nova kružna toka na području grada i rekonstukcija pothodnika na desnoj strani Neretve. Rade i na projektu javnih bicikala, a želja im je zajedno s ostalima, sva mjesta u Neretvi povezati biciklističkom stazom s ušćem.

U Općini Zažablje istaknuli su potrebu rekonstukcije nekoliko lokalnih cesta, posebno područje Vukovog klanca. U smislu turističkog razvoja potrebno je urediti prilaz do jezera Kuti, gdje se razvija avanturistički turizam, izgraditi žičaru do brda Mala žaba te urediti biciklističko-pješačke i pješačko-planinarske staze. Veliki problem je i nepostojanje javnog prijevoza, osim za učenike, a isti problem imaju i u Općini Kula Norinska. Oni su naglasili i nužnost proširenja ceste D62 te izgradnju nasipa za sprečavanje poplava na ovoj dionici, posebno kod naselja Orepak. Potrebno je izgraditi i kružni tok u naselju Kula norinska, zbog velike smrtnosti na tom dijelu ceste, kao i obaviti rekonstrukciju nekoliko lokalnih cesta te uz sve prometnice urediti biciklističke staze, što je pogodno zbog ravnog terena.

Na sastancima je ispred nositelja projekta – Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovao voditelj projekta pročelnik Miho Baće, a ispred firme Trames koja izrađuje Glavni plan razvoja ove funkcionalne regije Marko Bašić i Ivica Banović.

logo-juzna-dalmacija

 

 

 

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist