Kultura

KNJIGA DR. SC. DOMAGOJA VIDOVIĆA O jeziku uz humor i znanost

KNJIGA DR. SC. DOMAGOJA VIDOVIĆA O jeziku uz humor i znanost

Znanstveno-humorističnim predstavljanjem knjige ‘O rodu jezikom i pokoja fraška’ dr. sc. Domagoja Vidovića, voditelja Podružnice Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Metkoviću, u četvrtak, 16. ožujka, nastavljen je program obilježavanja Mjeseca hrvatskoga jezika u Dubrovačkim knjižnicama.

Uz autora o knjizi su govorili i dr. sc. Ivana Lovrić Jović, voditeljica Podružnice Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Dubrovniku te Boris Njavro, književnik, novinar i predsjednik Društva dubrovačkih pisaca.

Za Domagoja Vidovića Lovrić Jović ističe kako je „prvenstveno onomastičar, to znači da istražuje imena luda što se nalaze posvuda. Prije svega istražuje sve što je ikad na ovim prostorima nazvano imenom koje se danas piše velikim početnim slovom. (…) Onomastika se dijeli na podgrane antroponomastiku koja proučava imena ljudi te toponomastiku koja istražuje imena mjesta“.

Knjiga „O rodu jezikom i pokoja fraška“ sastavljena je od dvjestotinjak članaka objavljenih u kulturnome tjedniku Hrvatsko slovo u period od 2011. do 2015., a tiskana je u autorovoj nakladi. “Relativno slobodarstvo u izboru tjedne teme ovu knjigu čini raspojasanom i raznolikom, visoko obavijesnom i ne redundantnom. Za svaki naslov dobijemu njegovu redukciju, u kulinarskome smislu riječi. Pritom Domagojeva rečenica ne nagomilava takozvana učene riječi već se čitatelju nudi pitomo i pošteno” zaključila je Lovrić Jović.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist