Županija

Knežić: S gnušanjem odbijam konstrukcije ACI-ja

Knežić: S gnušanjem odbijam konstrukcije ACI-ja

Načelnik Općine Dubrovačko primorje istaknuo je u četvrtak u priopćenju kako s gnušanjem odbacuje konstrukcije tvrtke ACI d.d. o ucjenjivanju od strane Općine vezano uz otkazivanje svečanog otvorenja 60 milijuna kuna vrijedne marine u Slanom koje je bilo zakazano za petak 1. srpnja, a potom jučer otkazano.
Kako ističe Knežić, Općina Dubrovačko primorje nikad nije ucjenjivala ACI, a obveza izgradnje pristupne ceste (zbog koje je odgođeno otvorenje marine) postoji u Urbanističkom planu uređenja od 2003. godine.
”Obveze gradnje pristupne ceste (vrijedne 2.7 milijuna kuna) sežu u 2003. godinu i nalazi se u Urbanističkom planu uređenja i Studiji utjecaja na okoliš. U ta dva dokumenta je propisano da se mora napraviti dvotračna cesta za pristup marini i da je to isključiva obaveza investitora. Također, propisano je da o trošku investitora plovila lokalnog stanovništva iz tog akvatorija moraju dobiti zamjensku lokaciju za privez”, navodi u priopćenju Knežić te ističe kako je ranije postignut dogovor s ”tri direktora ACI-ja o financiranju 600 metara ceste”.
”Stoga se pristupilo projektiranju ceste gdje je ACI prihvatio i potpisao dva ugovora o stopostotnom financiranju projektne dokumentacije. Za cestu se ishodovala lokacijska dozvola te se predao glavni projekt (u fazama) na ishođenje građevinske dozvole. Općina ne traži izgradnju ceste od ACI-ja nego sufinanciranje nakon ishodovanja pojedine faze izgradnje ceste, a zauzvrat dozvoljava da se izgrađena marina spoji na postojeću neadekvatnu cestu, privremeno, do izgradnje nove ceste”, tvrdi Knežić.
Načelnik Općine Dubrovačko primorje piše kako je riječ o cesti koja je preko 90 posto u funkciji same marine, a napominje kako su radovi na izgradnji marine umjesto planiranih šest mjeseci trajali preko 20 mjeseci ”pri čemu je Općina na sve moguće načine, pa i dopuštanjem da se gradi u ljetnim mjesecima tijekom dvije turističke sezone, pomagala i bila dnevno na raspolaganju za sve potrebe gradilišta”.
Knežić tvrdi kako je nakon postignutih svih dogovora ACI 22.svibnja ove godine, bez da je o tome obavijestio Općinu, raskinuo ugovor za projektiranje prometnice i zakazao otvaranje marine za 1. srpnja.
”Općina, prisiljena ovakvim ponašanjem, nizom dopisa u posijednjih više od mjesec dana poziva ACI da obnovi ugovor s projektantom te da pristupi potpisu sporazuma kojim bi se u budućnosti reguliralo sufinanciranje ceste. Uza sve to, pozvali smo ih da se sastanemo i da riješimo ovo i još niz drugih pitanja vezanih za lokalnu zajednicu. Obzirom da su se kroz tih mjesec dana vodili pregovori u smjeru dogovora i da se prije svega par dana u nadležnom ministarstvu postigao dogovor o omjeru sufinanciranja pristupne ceste u iznosu 70 posto ACI, a 30 posto Općina, s nevjericom smo primili informaciju da ACI odbija potpisati predloženi sporazum i naprasno otkazuje ceremoniju otvaranja za čime nije bilo nikakve potrebe”, kaže Knežić u svom priopćenju.
Ustvrdio je i kako je Općina s proračunom od svega 15-ak milijuna kuna privukla u posljednjih osam godina više od milijardu kuna investicija, te kako je prijateljski naklonjena svakom projektu.
”To još jednom pobija tvrdnje o kočenju investicija ili, ne daj Bože, ucjenama prema investitorima. Takve konstrukcije s gnušanjem odbacujem. Obzirom da marina nosi ime Veljka Barbieri, koji je u samo dvije godine uspio sagraditi 17 marina s cjelokupnom infrastrukturom i pristupnim cestama, a ujedno lokalnoj zajednici i izgraditi privezišta za njihova plovila te na nekim mjestima i urediti fasade neposredno uz samu marinu, očekujemo da se sadašnja uprava i u ovom slučaju povede njegovim primjerom”, zaključuje u priopćenju Nikola Knežić.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist