Politika

KLGB SRĐ JE GRAD ‘Tko je oštetio Grad za više od pola milijuna kuna?’

KLGB Srđ je Grad

Članovi KLGB Srđ je Grad i Inicijative Srđ je naš održali su konferenciju za medije na temu obnove Tvrđave Imperijal na Srđu, a tim povodom uputili su i priopćenje za javnost. Ističu kako su se sukladno Ugovoru o konceiji stekli uvjeti da se od investitora naplate penali u iznosu od preko pola milijuna kuna, no gradonačelnik to da danas nije napravio.

– Ukoliko se što hitnije ne ispoštuje plaćanje penala, slijedi li raskid Ugovora? – upitali su se Srđevci.
– Javnost je upoznata s činjenicom da se Ugovorom o koncesiji koncesionar obvezao završiti obnovu tvrđave Imperijal i time omogućiti funkcioniranje Muzeja Domovinskog rata u adekvatnom prostoru unutar tvrđave, 27 mjeseci od objave UPU- Srđa u Službenom glasniku Grada Dubrovnika. Taj je rok počeo teći 9. kolovoza 2013. i ističe 9. studenog 2015. Javnosti, međutim, nije poznata činjenica da je koncesionar već probio tri roka i prema Ugovoru o koncesiji mora platiti ugovornu kaznu! Naime, koncesionar je morao do 8. prosinca 2013. izraditi idejni projekt obnove tvrđave Imperijal, do 7. lipnja 2014. završiti glavni projekt obnove i ishoditi potvrdu na taj projekt, odnosno, dobiti građevinsku dozvolu te do do 8. kolovoza 2014. početi radove na rekonstrukciji tvrđave.

Zahtijevamo da se aktiviraju pravni mehanizmi koji su na raspolaganju Gradu Dubrovniku i da u skladu s Ugovorom o koncesiji zbog „neurednog ispunjenja obveza“ Grad naplati ugovornu kaznu u vrijednosti od 1% ukupne vrijednosti investicija. Konkretno, to je kazna u visini od 84.228,00 eura koji će se preliti u gradsku blagajnu. Ukoliko do toga ne dođe, stječu se pravni uvjeti da se Ugovor o koncesiji raskine – tvrde Srđevci, te se pitaju hoće li se Muzej Domovinskog rata uopće i realizirati budući da se isti ‘prema idejnom projektu izmješta iz centralnog dijela tvrđave, kojem po važnosti pripada, i smješta se u zapadno krilo tvrđave na česticu koja nije u Ugovoru o koncesiji.

– Ističu i kako idejni projekt obuhvaća čestice koje nisu predmet koncesije. Naime, uvidom u stanje vlasništva utrdili su da se tvrđava sastoji od dviju čestica, na jednu je odobreno pravo koncesije, dok rješenje o prijenosu vlasništva na Odašiljaće i veze za drugu česticu nije pravomoćno.
– Činjenica da je tvrtka Razvoj Golf d.o.o. krenula u izradu idejnog projekta koji obuhvaća obje čestice, uključujući onu na koju nema koncesijsko pravo i koja je opterećena sudskim sporom, upućuje da se nezakonitosti i pogodovanja investitoru nastavljaju i nakon donošenja UPU-a.

Hoće li se Muzej Domovinskog uopće realizirati? Prema idejnom planu tvrtke Omega engineeringa d.o.o, odnosno glavnog projektanta dr. sc. Željka Pekovića, obnovljeni Muzej Domovinskog rata dijelom je smješten na čest. zgr. 2439/2 na kojoj ne postoji koncesijsko pravo. Stoga izražavamo ozbiljnu sumnju da će se s Muzejom Domovinskog rata dogoditi isto što i sa sportskom dvoranom predviđenom na Srđu. Naime, podsjećamo građane Dubrovnika da su tijekom javne rasprave prije donošenja UPU-a predstavnici investitora (u koje ubrajamo i Gradonačelnika) uvjeravali javnost da će novcem naplaćenim od komunalnih doprinosa biti izgrađeni brojni sportski sadržaji na Srđu namijenjenjeni građanima Dubrovnika, uključujući sportsku dvoranu. Danas znamo da je to bila samo jedna u nizu laži, naime, ako budemo htjeli sportske sadržaje na Srđu, morat ćemo ih sami financirati – ističe se u priopćenju KLGB Srđ je Grad.

– Ovim putem pozivamo sve branitelje i udruge proistekle iz Domovinskog rata da se informiraju i budno prate razvoj situacije s Muzejom Domovinskog rata. On ne smije postati popratni sadržaj turističko-ugostiteljskog objekta, nego mora biti centralni sadržaj tvrđave Imperijal dostojan hrabrosti i žrtve branitelja i svih građana našega grada. Treba uostalom biti ono što je Ugovorom dogovoreno.
Branitelji više ne smiju dopustiti da ih se izigrava raznim smicalicama, kao u slučaju otimanja građevinskog zemljišta na Nuncijati koje im je još prije deset godina Gradsko vijeće konsenzusom dodijelilo za stambeno zbrinjavanje. Ako dopustimo da ih se vara kako bi se drugi bogatili, postavlja se pitanje za koga su obranili naš Grad i čemu onda uopće odluke prijašnjih vijećnika ako ih se tako lako može izigrati.

Prema planu golfera, čestice zemlje kojima će prolaziti put od Bosanke do tvrđave Imperijal, tvrtka Razvoj Golf d.o.o. poklonit će Gradu Dubrovniku. Ugovorom o koncesiji, predviđeno je da se Golf Razvoj oslobađa obveze plaćanja komunalnih doprinosa. Drugim riječima, građani Dubrovnika financirat će iz proračuna gradnju ceste širine 14 m za prolaz građevinske mehanizacije do središta Golfograda.
Gradska tvrtka Vodovod Dubrovnik d.o.o. planira iz europskih fondova financirati projekt zacjevljivanja vodoopskrbnog tunela ispod Srđa. Time bi se novac europskih fondova, umjesto da se utroši na poboljšanje vodovodne infrastrukture u Gradu i na ugradnju prijeko potrebnog pročišćivača za vodu, utrošio na ono što je trebala biti obveza tzv. investitora i preduvjet za projekt na Srđu. S ovime će biti upoznata i Europska komisija.

Prema riječima predstavnika Odašiljača i veza d.o.o. izmještanje odašiljača s tvrđave Imperijal koštalo bi 80 milijuna kuna. Kako izmještanje nije predviđeno niti jednim planom niti strategijom RH, lako je zaključiti da se i u ovom slučaju novcem hrvatskih građana servisiraju želje tzv. investitora.
Na koncu, nepoznati iznos novca iz proračuna Republike Hrvatske već je utrošen za podzemnu trafostanicu na magistrali, sagrađenu isključivo radi potreba Golfograda za strujom. Famozni solomonski Gradonačelnikov Zaključak, koji je usvojilo Gradsko vijeće na sjednici 30. srpnja 2013., poslužio je Gradonačelniku kao izgovor da se odbace amandmani koje je predložila KLGB Srđ je Grad, a koji su trebali troškove izgradnje infrastrukture učiniti obvezom isključivo investitora. Činjenica da Zaključak nije nikada objavljen u Službenom glasniku Grada Dubrovnika, pa sukladno tome, pravno ni ne postoji, dokazuje da je namjera gradonačelnika na toj važnoj sjednici bila obmanuti gradske vijećnike i javnost i po tko zna koji put pogodovati tzv. investitoru. Zbog toga se događa upravo ono na što smo upozoravali – javnim novcem financiramo nelegalan i nelegitiman privatni poduhvat – zaključili su iz KLGB Srđ je Grad te Inicijative Srđ je naš.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist