Kultura

KLAVIR ČETVERORUČNO Danijel i Ljubomir Gašparović u ljetnikovcu Bunić Kaboga

KLAVIR ČETVERORUČNO Danijel i Ljubomir Gašparović u ljetnikovcu Bunić Kaboga

U subotu, 18. studenog 2017. godine s početkom u 19 sati, klavirski duo Danijel i Ljubomir Gašparović nastupit će u predivnom ljetnikovcu Bunić Kaboga.

Predstavit će se djelima za klavir četveroručno A. Sorkočevića, W. A. Mozarta, F. Schuberta i C. Debussya a ULAZ je BESPLATAN za sve zainteresirane! Više potražite na Facebook događaju, a mi vam prilažemo program, kao i biografije umjetnika.

PROGRAM

A: Sorkočević: Sonata za klavir četveroručno u F-duru
Allegro
Adagio
Rondo alla Schiava

W. A. Mozart: Sonata u B-duru za klavir četveroručno, K 358
Allegro
Adagio
Molto Presto
***

F. Schubert: Allegro u a-molu, D.947 («Lebensstürme)

C. Debussy: Petite suite
En bateau
Cortège
Menuet
Ballet

DANIJEL GAŠPAROVIĆ (Zagreb, 1988.) diplomirao je u razredu Ljubomira Gašparovića, a magistrirao u razredu Đorđa Stanettija na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Usavršavao se na University for music and performing arts u Pečuhu (Mađarska) u razredu Csabe Királya. Dobitnik je državnih, međunarodnih i dekanovih nagrada, a bio je i stipendist Grada Zagreba.
Samostalno i kao komorni glazbenik nastupao je na Hvarskim ljetnim igrama, Vinkovačkim jesenima, u ciklusu Fortissimo possibile i glazbenom projektu Glazbena paleta u Zagrebu, na festivalima Nei Suoni dei Luoghi u Italiji, Musica Maxima i Svibanjskim glazbenim večerima u Šibeniku, Ohridskom letu i Esenskim glazbenim večerima u Makedoniji, koncertima u Ljubljani, festivalima u Dubrovniku, Lošinju i Zagrebu te mnogim drugima. Izvođački i organizacijski sudjelovao je u projektima poput 7u7za70, posvećenom životu i radu Dubravka Detonija, integralnim izvedbama Debussyjevih Preludija, koncertu u povodu dvadeset godina Zagrebačkih dječaka u Muzeju Mimari. Također, aktivno nastupa u Hrvatskom društvu književnika te na otvorenjima Hrvatskih književnih večeri kao i na mnogim drugim projektima.
Nastupio je i organizacijski sudjelovao na izložbi klavira nazvanoj Deset klavira u Muzeju za umjetnost i obrt 2012. godine, izvodeći djela Schuberta i Saint-Saënsa. Od 2009. do 2014. godine sudjelovao je u organizaciji i vođenju ciklusa koncerata studenata Muzičke akademije u Zagrebu Virtuoso. Aktivno se bavi organizacijskim i producentskim poslom pa je tako surađivao na zajedničkim projektima sa Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog, HRT-om, Hrvatskim društvom glazbenih umjetnika, gradom Zagrebom, Austrijskim kulturnim forumom, brojnim ambasadama i ostalim partnerima. Surađivao je s eminentnim orkestrima i dirigentima poput Zagrebačkog omladinskog komornog orkestra pod vodstvom Zlatana Srzića, Zagrebačkim solistima pod vodstvom Roberta Lehrbaumera i drugih. Aktivno se usavršavao na seminarima eminentnih umjetnika (Peter Eicher, Karl-Heinz Kämmerling, Eugen Indjic, Snežana Anastasova Čadikovska, Boris Romanov, Ruben Dalibaltayan).
Sudjelovao je na brojnim televizijskim i radijskim snimanjima (Dobro jutro, Hrvatska, Hrvatska uživo, Zdravko Šljivac predstavlja, Maja, Svijet glazbe, Klasična večer zagrebačkih šišmiša, Od podija do podija, Od portreta do portreta, Svijet glazbe, Subotnja matineja i druge). Dobitnik je Dekanove nagrade 2010. godine, a tijekom studija bio je stipendist grada Zagreba.
Redovito nastupa s mladim umjetnicima poput sopranistice Tanje Ruždjak i baritona Matije Meića, kao i s Nikolom Kosom u klavirskom duu Kos-Gašparović i Krešimirom Starčevićem u klavirskom duu Gašparović-Starčević.
Dobitnik je Nagrade za najbolju umjetničku suradnju na Tribini Darko Lukić 2016. godine.
Profesor je klavira na Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku, izvršni i umjetnički voditelj Umjetničke organizacije Cristoforium te direktor i osnivač tvrtke CristoforiumArt za menadžment umjetnika i usluge u kulturi, koja zastupa neke od najuvaženijih domaćih i svjetskih umjetnika.

LJUBOMIR GAŠPAROVIĆ (Zagreb, 1951.) diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u razredu Ive Mačeka, a usavršavao se u razredu Alda Ciccolinija u Parizu. Magistrirao je u razredu Vladimira Krpana, a sviranje na povijesnim glazbalima učio je kod njemačke umjetnice Edith Picht-Axenfeld. Vrlo je aktivan kao solist i komorni glazbenik, djelovao je u klavirskom duu s Eminom Armanom te u Hrvatskom klavirskom triju. Kao solist je nastupio sa svim hrvatskim orkestrima pod ravnanjem mnogih uglednih dirigenata. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima se ističu Svetislav Stančić i Milka Trnina. Ostvario je brojne snimke za radijske postaje i snimio više nosača zvuka. Posebno se angažirao u revitalizaciji i revalorizaciji hrvatske glazbene baštine (Ferdo Livadić, Božidar Kunc). Praizveo je i snimio brojna djela hrvatskih autora, među kojima su neka i njemu posvećena. Tijekom 1993. inicirao je osnivanje Društva Albert Schweitzer, s ciljem promicanja izvodilaštva na povijesnim instrumentima.
Kao predsjednik Društva osmislio je i prvi komorni ciklus na povijesnim glazbalima u Hrvatskoj. Vlasnik je zbirke povijesnih klavira, jedinstvene na ovim prostorima, koje sam restaurira. Restaurirao je klavir Conrad Graf koji se nalazi u dvorcu Trakošćan, što je bila prva restauracija povijesnog klavira u Hrvatskoj. Redoviti je profesor klavira u trajnom zvanju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i ravnatelj Umjetničke organizacije Cristoforium.

Pročitajte još

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist