Politika

Kisić: U pitanju je regularnost Općeg sabora

Kisić: U pitanju je regularnost Općeg sabora

Izaslanik dubrovačkog ogranka HDZ-a Antun Kisić, održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je naveo niz nepravilnosti na izbornoj skupštini ŽO HDZ-a.

Navodeći čak 13 točaka prema kojima smatra da je spomenuta skupština „nezakonita i nevaljala“ , istaknuo je kako je zatražio od Predsjedništzva HDZ – a i Visokog časnog suda stranke da istu poništi.

Od navedeih nezakonitosti naveo je kako su u radu skupštine sudjelovalo 11 osoba koji nisu upisani u Registar članova HDZ – a. Isti ne mogu sudjelovati, istaknuo je, ni u izborima za stranačka tijela, a ako su izabrani za izaslanike ne bi mogli sudjelovati u radu Izborne skupštine HDZ – a, a analogijom nisu mogli ni sudjelovati ni na skupštinama gradskih i općinskih organizacija:
-Napominjem da je na zahtjev  Predsjednika županijskog odbora HDZ – a Frana Matušiča, Županijski odbor donio odluku o ponavljanju izbora u  TO Pile-Kono. Sam ovaj razlog sam za sebe dovoljan je razlog za poništenje skupštine – naglasio je Kisić.

Druga nelegalnost prema njegovim riječima, a koja povlači poništenje i dovodi u pitanje legitimnost Izborne skupštine je slijedeća:

-Za izaslanika je izabran Jure Šiljeg koji nije bio na skupštini niti je prihvatio kandidaturu niti se pismeno očitovao o njoj, a ako se netko poslužio njegovom vjerodajnicom napravio je očitu zloupotrebu- navodi Kisić i ističe kako je svim  izaslanicima poznato da nije bio na skupštini. Naveo je i pitanje izaslanice Slavice Šeparović koja se nalazila na popisu, i kojoj je Frano Matušić na ulazu potpisao vjerodajnicu, no nakon Kisićeve intervencije predsjednik ogranka kojom ista pripada utvrdio je da ona nije izaslanica.

-Vjerodajnice su potpisane od raznih osoba, odnosno od nepoznate osobe, vjerojatno tajnice, dok je određenim osobama na samoj skupštini vjerodajnice potpisao predsjednik Županijskog odbora –  navodi Kisić te ističe kako je upitno da li su uopće pravilno uručene, u za to predviđenom roku..

Jedan od razloga zbog kojeg traži poništenje skupštine je i taj što na izborima u Gradskom odboru Ploče i Općinskom odboru Kula Norinska nije bilo tajnog glasovanja, zbog čega je  Županijskom odboru podnesen zahtjev za poništenje:

-No, predsjednik Županijskog odbora nikada je nije stavio na dnevni red, čime su ove skupštine nelegalne, te su nelegalno izabrani i izaslanici za izbornu Županijsku skupštinu- naglasio je Kisić. Navodi i kako lista sudionika Izborne skupštine nije bila dostupna članovima, te kako je Frano Matušić zabranio tajnici da o tome ikome da informaciju, zbog čega se pismom obratio i Franu Matušiću i glavnom tajniku Branku Bačiću:

-Neposredno pred početak skupštine nakon upornog odbijanja i nakon intervencije Branka Bačića predan mi je komad papira sa imenima bez rednih brojeva, pečata i potpisa, bez navoda po kojem je osnovu netko član skupštine, što je onemogućilo bilo kakvu kontrolu ili utvrđivanje ispravnog broja članova. Na ovakav način, bio sam onemogućen u kandidaturi i predlaganju kao i drugi sudionici, a osobito stavljen u neravnopravan položaj u odnosu na Branka Bačića koji je na Županijskom odboru istakao svoju kandidaturu a ujedno je i Glavni tajnik stranke – istaknuo je Kisić.

Dodao je i kako članovi ŽO mladeži HDZ – a nisu bili legitimno zastupljeni na što je upozorio predsjednika mladeži Mata Frankovića. Ponovio je i da nakon nastavka sjednice Predsjednik Izborne skupštine nije utvrdio kvorum, te kako su u glasovanju sudjelovale tri osobe koje su na ranijim izborima bile članovi nezavisne liste Stipe Paruna. Iz svega toga, naglasio je, proizlazi da čak jedna četvrtina članova uopće nisu bili legalni članovi skupštine. 

Također je naveo kako je Branko Bačić kao glavni tajnik stranke odgovoran za statutorno provođenje izbora, dodavši:
– Ako on sudjeluje na nezakonito provedenim izborima, tko zna kako će se tek odvijati Opći sabor stranke – istaknuo je Kisić napomenuvši kako još uvijek nije dobio nikakav odgovor od Predsjedništva stranke.
– Treba reći da su se dva člana Presjedništva kandidirala za predsjednike HDZ – a. Prihvate li ovu skupštinu dovest će u pitanje regularnost samog Općeg Sabora – zaključio je. 

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist