Hrvatska

KIŠA UNIŠTAVA URODE Mogli bi ostati bez grožđa i maslina!

KIŠA UNIŠTAVA URODE Mogli bi ostati bez grožđa i maslina!

Opet najavljene kiše u nastavku tjedna produljit će muku poljoprivrednicima koji već sada ne mogu brati jesenske plodove, ulaziti mehanizacijom u polja, vinograde i voćnjake, a gledaju kako im bolesti i štetnici odnose malobrojan ovogodišnji urod.

Da je stanje vrlo teško, upozorava Savjetodavna služba u kojoj ističu da je sada vrijeme berbi jabuka, šljiva, grožđa, rajčica, paprika i drugih povrćarskih i voćarskih kultura, ali da je teško, s obzirom na ove vremenske neprilike, dati generalnu preporuku, piše tportal.hr

Ti se poljoprivredni proizvodi beru kad su u tehnološkoj zrelosti, a Hrvoje Horvat, ravnatelj SS-a, ističe kakve raznovrsne probleme uzrokuju neprekidne kiše. Vinsko grožđe bere se kada se nakupi dovoljno šećera za postizanje optimalnih alkohola za pojedinu kategoriju vina. Ali šećeri su trenutačno vrlo niski, a kiseline visoke.

Osim toga, zdravstveno stanje grožđa dosta je loše, jer su vremenske nepogode tuče, pijavice i preobilne kiše bile tijekom cijele vegetacije pa je to pogodovalo pojavi pepelnice, peronospore i botritisa (truljenje grožđa). Međutim, berbe ranih sorta i za specijalna vina (pjenušci) već su počele iako optimalni rokovi još nisu ni približno postignuti, istaknuo je Horvat.

‘Slična je situacija i s jabukama. Svaki dan propada određena količina uroda, a preporučiti berbu nemoguće je ako znamo da većina naših jabuka nema skladište i da idu direktno na tržnicu. Na maslinama je gljivična bolest ‘paunovo oko’ u mnogim slučajevima napravila kompletnu defolijaciju lista što je u konačnici utjecalo na slab razvoj cvjetnih pupova, jer je maslina svu snagu usmjerila u razvoj novih lisnih pupova-listova, a i ono malo cvjetova što je bilo razvijeno intenzivna kiša učinila je to da je u punoj cvatnji isprala i slijepila polen koji je trebao izvršiti oprašivanje’, kaže Horvat.

Maslinarstvo će ove godine imati slab urod, gotovo beznačajan, a preostale plodove uništit će štetnici kao što je maslinin moljac, svrdlaš, maslinina muha, jasminov moljac.

U Savjetodavnoj službi preporučuju da se maslina u jesen nikako ne gnoji napamet, nego da maslinari naprave kemijsku analizu tla, jer se mineralna gnojiva vrlo lako otapaju i biljci budu vrlo brzo pristupačna hranjiva, prvenstveno dušik, zbog velike količine vode u tlu. Treba napraviti zaštitu bakrenim sredstvima protiv bolesti paunovo oko, jer infekcija kreće u ranu jesen, a s obzirom na idealne vremenske uvjete, neizbježno je da će uslijediti.

U stočarstvu je najviše problema s kašnjenjem vegetacije i dozrijevanja pojedinih krmnih kultura i njihova skladištenje. To se odnosi na spremanje i konzerviranje silaže i sjenaže te sušenje sijena.

‘Najveći je problem trenutačno nemogućnost ulaska mehanizacije na parcele, jer je tlo na gotovo cijelom području Hrvatske zasićeno vodom i mekano. Uslijed toga, potrebno je napraviti procjenu kada će se spomenuti poslovi s najmanje posljedica na promjenu strukture i zbijenost tla moći odraditi. Stoga je potrebno poštovati pravila struke i sve agrotehničke mjere’, naglasio je Horvat.

Proteklih mjeseci, kiše su uzrokovale probleme u svim dijelovima poljoprivrede i u cijeloj Hrvatskoj. O spašavanju uroda, smanjenju šteta od nepovoljnih vremenskih prilika, bolesti i štetnika, poljoprivrednici se trebaju informirati u Savjetodavnoj službi, koja u zemlji raspolaže 21 podružnicom i oko 100 ureda, a na terenu ima oko 220 savjetodavaca. Savjeti i upute objavljuju na web-stranici www.savjetodavna.hr.

Pročitajte još

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist