Natrag
19.10.2017 12:43

facebook

twitter

google

rss

dulist

Kinookus poziva u Rijeku dubrovačku!

20.12.2013 @ 23:34 Baldo Marunčić Zanimljivosti

Podijelite:

Iduće događanje projekta „Krajolik kao baština“ u organizaciji udruge Kinookus bit će u nedjelju, 22. prosinca 2013. godine kada će biti organiziran obilazak gornjeg dijela Rijeke dubrovačke.

Ako je igdje naslov koji u sebi nosi i krajolik i baštinu savršeno oživotvoren, onda je to upravo u Rijeci dubrovačkoj. Priroda koja u sebi spaja pitomi Mediteran oplemenjen kratkom, ali moćnom rijekom s klisurama brda iz zaleđa i čovjekov stalni napor da se toj prirodi prilagodi kroz stoljeća je doveo do najelegantnijega spoja.

Uz to, u tom je krajoliku stalno bio prisutan i drugačiji („grubi“) element: industrijska proizvodnja na izvoru Rijeke zabilježena još od renesansnoga doba. U dvadesetome je stoljeću taj zanimljiv i uravnotežen spoj bio izložen različitim izazovima i poteškoćama. Je li naše vrijeme sposobno prepoznati kako je upravo ovaj krajolik utjecao na ladanjsku arhitekturu u njemu i možemo li se danas nositi s njegovim vrijednostima?

Hodačka tura uz stručno vodstvo koja će obuhvatiti ljetnikovce Sorkočević i Kisić, crkvu Sv. Duha, obalu Komolca i industrijsko postrojenje na izvoru Rijeke započinje u 11 ura na benzinskoj crpki u Komolcu i predviđeno je da bude gotova do 13 ura (u slučaju lošega vremena odgađa se za idući vikend). Svi su dobro došli!

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana