Grad

Katedrala dobila nove korske klupe

Katedrala dobila nove korske klupe

Nove korske klupe postavljene su krajem siječnja u svetište katedrale Gospe Velike. Kako navode iz Dubrovačke biskupije, to je posljednji dio projekta povratka staroga glavnoga oltara koji je blagoslovljen u studenome 2016. godine.

Odlukom stručnjaka uključenih u osmišljavanje projekta odlučeno je da se na svoje izvorno mjesto ne vrati sačuvani dio staroga kora koji se danas nalazi u župnoj crkvi u Smokvici, već da se pristupi izradi novih klupa. Njihov projekt izradio je arhitekt Boris Vučić-Šneperger (tvrtka Tablinum d.o.o. iz Zagreba) koji je bio i autor projekta obnove staroga glavnoga oltara.

Korske klupe izrađene su od orahovine, glavni je majstor bio stolar Ivan Belina iz Zagreba, dok je montažu pod njegovim nadzorom obavila tvrtka Stolar d.o.o. iz Zagreba. Izrada projekta i montiranje klupa obavljeni su u suradnji i uz nadzor nadležnoga Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, a Ministarsvo kulture najvećim je dijelom i financiralo trošak njihove izrade. Nove su klupe oblikovane u suvremenome stilu, ali su nadahnute ranijim korom, kao i povijesnom drvenom katedrom, pa su tako primjer spoja tradicije i suvremenosti. Klupe su postavljene uz glavni oltar, na južni i na sjeverni zid svetišta te na svakoj strani imaju po šest sjedišta. Svojim konturama ugledaju se u linije katedre i ranijih korskih klupa, ali na jednostavniji način i bez naglašenijih stilskih oznaka čime odgovaraju duhu i potrebama modernoga vremena.

Blagoslov novih korskih klupa bit će na svečanoj večernjoj (molitvi) na Kandeloru, 2. veljače.

Izvor: Dubrovačka biskupija

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist