Aktualno

Kapetanić: Ukidanje ‘Lex Vlahušića’ pokazuje kako je Hrvatska pravna država!

Kapetanić: Ukidanje 'Lex Vlahušića' pokazuje kako je Hrvatska pravna država!

-Ovakva odluka Ustavnog suda nas u Društvu puno ne iznenađuje. To pokazuje kako je Ustavni sud profesionalno doradio posao i pokazao kako je Hrvatska u konačnici ipak pravna država. Puno više začuđuje kako je jedan ovakav zakon mogao proći instance kao što su Ministarstvo kulture, Vlada i Sabor – komentirao je Odluku Ustavnog suda kojom je srušen članak 36. Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika, Tajnik DPDS-a Niko Kapetanić.
-Mi ćemo i dalje nastaviti brigu o spomeničkoj baštini, a politiku ostaviti nekome drugo. Ovo nam je novi motiv za nastavak obnove na cjelokupnom dubrovačkom području, a isto tako i otvara mogućnosti za prave pregovore. Hajdemo vidjeti što ovom gradu stvarno treba i koja je to politika obnove spomenika koju trebamo provoditi i onda ćemo sve stvari lagano riješiti. U pregovorima koje trebamo provoditi, je li s ovom ili vjerojatnije s nekom drugom vlasti legalno izabranom u Dubrovniku, mislim da će se postići jedan dugoročan način obnove spomenika – rekao je Kapetanić.
Podsjetimo, Ustavni sud je utvrdio da “zakonodavac nije ovlašten jednostrano mijenjati pravne (ugovorne) odnose i da takve izmjene ne smiju za sobom povlačiti posljedice koje se ne slažu s temeljnim ustavnim vrednotama na kojima se gradi ustavni poredak”.
Zakonodavac je, dodaje se, morao uspostaviti ravnotežu između općih i javnih interesa zajednice, odnosno između uvođenja novog sustava upravljanja dubrovačkim gradskim zidinama i zaštite prava DPDS-a kojemu je “taj isti zakonodavac prethodono dozvolio nesmetano sklapanje ugovora i njegovo izvršavanje”
Podsjetimo,Ustavni sud ukinuo je članak 36. Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika, u zbog kojeg je zakon u javnosti postao poznat kao Lex Vlahušić, kojim je bilo predviđeno da upravljanje i gospodarenje dubrovačkim gradskim zidinama preuzima Grad Dubrovnik te da se raskine ugovor Grada s Društvom prijatelja dubrovačke starine (DPDS) o upravljanju zidinama.
Zakon o izmjenama Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika donio je Hrvatski sabor 31. siječnja, a stupio je na snagu 20. veljače ove godine. DPDS je 25. veljače podnio prijedog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti tog zakona, a Ustavni je sud 4. ožujka privremeno obustavio zakon i omogućio DPDS-u da nastavi upravljati dubrovačkim zidinama.

Pročitajte još

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1895. Rođen slikar Ignjat Job

Dulist