Aktualno

KAPETAN I FESTANJUL LUKO ŠOLETIĆ Postira za otočane znači život, brod im je sve!

KAPETAN I FESTANJUL LUKO ŠOLETIĆ Postira za otočane znači život, brod im je sve!

Što zapravo brod ili trajekt znači otočanima, znaju samo oni kojima je to stalno prebivalište, s obzirom da upravo ta plovila najčešće predstavljaju jedinu vezu s kopnenim svijetom.

Jedan od tih brodova je i Postira koja povezuje elafitsko otočje s Dubrovnikom. U svoje 54 godine, ovaj brod je doživio mnogo toga, od onih neugodnih do pozitivnih iskustava, baš kao i njegova posada. Jedan od kapetana ovog broda je i Luko Šoletić, koji je ujedno i jedan od festanjula ovogodišnje Feste svetog Vlaha. Na svojoj uobičajenoj dnevnoj ruti, od Luke Gruž, preko Koločepa, Lopuda pa sve do Šipana, ispričao nam je nekoliko crtica i promišljanja o Postiri, turistima te Festi.

Nova Postira
-Na Postiri radim od 1998. godine i do današnjeg dana sam na istom mjestu. Dosta dugo, skoro trećinu radnoga vijeka. Svi se nadamo novom brodu, obzirom da Postira ima 54 godine, a ako je itko zaslužio novi brod onda su to otočani. Nadamo se da će ove godine početi izgradnja novog broda, nove Postire, komodnije, ljepše i brže, koja bi zadovoljila potrebe ova tri otoka. Taj bi brod bio isključivo za putnike, kapaciteta za 500 ljudi, a za automobile bi ostao trajekt i odvojio bi se teret od putnika. Postira je u dobrom stanju što se tiče sigurnosti, ali godine su tu – rekao nam je kapetan Luko Šoletić te dodao kako Postira ima redovne preglede koji zadovoljavaju potrebe plovnosti i prije svega, sigurnosti.

-Postira za ove otoke i njihove mještane znači život, otok bez broda je mrtav i brod im je sve – govori nam dalje kapetan broda, na kojem je trenutno deset članova posade. Prisjetio se i nekih smiješnih situacija s kojima se susretao, posebno s turistima.

-Bilo je tih smiješnih situacija s turistima, primjerice vraćanja po putnike, zakašnjenja, trčanja i sličnih stvari – uvijek ih je bilo i bit će ih. Neugodnih situacija je isto tako bilo, pogotovo ljeti kad su gužve. Izdvojio bih jednu od njih – prisjetio se kapetan Šoletić te dodao kako se ponekad takve stvari događaju, koliko god oni bili pažljivi.

Kad turisti iskaču s broda u vožnji
-Prilikom pristanka u luku Gruž, grupa Iraca koji su bili pod utjecajem alkohola, počeli su skakat s broda. To je bila vrlo neugodna situacija, u tom trenutku trebate reagirati u sekundama, brod je bio ispred nas, morali smo paziti na propelere. U tim situacijama jedino iskustvo pomaže, sreća da se nije nikome ništa dogodilo i sve je prošlo u redu. Oni su počeli u vožnji skakati s broda i u tom momentu jednostavno zatvorite oči i brojite u sebi lagano, jedan, dva, tri… Prošli smo ih, nije nikome ništa bilo, u zadnjim desetinama sekunde smo izveli manovro da ne udarimo u brod koji je bio ispred nas, Nona Ana. Isto tako, ljeti oko nas bude i neodgovornih kupača koji se vrte oko propela, neodgovornih brodica, skaču djeca u more – prisjetio se Šoletić.

Na pitanje o Festi, našem kapetanu razvukao se znakovit osmijeh preko cijelog lica.
-Festa je prošla bolje nego što smo očekivali, sv. Vlaho je opet napravio jedno famozno čudo. Najavljivali su kišu i loše vrijeme, ali sva tri dana su prošla mirno i bez kapi kiše i bez vjetra. I više smo nego zadovoljni. Čestitaju ljudi i dalje, uglavnom su pozitivne reakcije – istaknuo je on, a mi smo ga ostavili na Postiri, koja je prvi put zaplovila daleke 1963. godine.

Pročitajte još

ROĐENI ISTI DAN I GODINU Sretan rođendan Josipu Škerlju i Lukši Peku!

Dulist

IZVJEŠĆE O RADU POVJERENSTVA PRED VIJEĆNICIMA Na što su se žalili pacijenti tijekom 2023.?

Dulist

Izložba ‘Dani ponosa – herojska obrana Dubrovnika 1991.’ gostuje u Zagrebu

Dulist