Natrag
21.8.2017 05:02

facebook

twitter

google

rss

dulist

Kako ublažiti štete od požara i potresa?

15.4.2014 @ 16:12 Ana Prohaska Županija

Podijelite:

Sastanak hrvatskih partnera za realizaciju projekta HOLISTIC, sufinanciran iz sredstava Europske unije putem operativnog programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC održan je u Opatiji.

Riječ je o projektu koji za cilj ima prevenciju i ublažavanje štete od prirodnih rizika s posebnim naglaskom na rizike požara i potresa, a njegovom realizacijom uspostavit će se 24 satno protupožarno video i meteorološko motrenje uz automatsko prepoznavanje pojave požara na području regija projektnih partnera. Dubrovačko-neretvanska županija jedina od hrvatskih partnera sudjeluje u dijelu projekta koji se tiče istraživanja i seizmičke osjetljivosti zgrada od strateškog interesa i povijesnih građevina. Tijekom sastanka predstavnici nekoliko europskih zemalja predstavili su sustave zaštite i spašavanja i zaštite od požara na svom području. Njihova isukstva pomoći će regijama uključenim u HOLISTIC, posebno je istaknuto, unaprjeđenje zakonodavnog okvira te mogućoj standardizaciji postupaka između šumarskih službi, vatrogasnih postrojbi i postrojbi civilne zaštite ponajprije kada se radi o zaštiti od požara.

Sastanak projektnih partnera uključenih u realizaciju aktivnosti usmjerenih na istraživanje seizmičke aktivnosti i osjetljivosti zgrada od strateškog interesa održat će se sredinom svibnja u Dubrovniku u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije.

Koordinator projekta HOLISTIC za Dubrovačko-neretvansku županiju Mato Tomljanović podsjetio je da dubrovački sastanak na temu projektnih aktivnosti vezanih uz potres slijedi nakon onoga održanog krajem veljače u Anconi. Razgovarat će se o metodologiji prikupljanja podataka i seizmičkoj osjetljivosti strateških građevina na području Dubrovačko-neretvanske županije. Ukupna vrijednost projekta HOLISTIC iznosi preko 9 milijuna i 300 tisuća eura. Dubrovačko-neretvanskoj županiji je za realizaciju projektnih aktivnosti za vrijeme trajanja projekta do ožujka 2016. godine, namijenjeno preko 400 tisuća eura.

 

 

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana