Županija

Kako prevesti pčele preko granice na Neumu?

Kako prevesti pčele preko granice na Neumu?

Kako kvalitetno i učinkovito zaštititi pčelinje proizvode i kako riješiti problem nemogućnosti provoza pčela preko Neumskog koridora.

O tim i drugim gorućim problemima u pčelarstvu na radnom su sastanku raspravljali dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, predstavnici županijskih pčelara, Boris Golob iz Ministarstva poljoprivrede te profesor Dragan Bubalo s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agronomskog fakulteta izložili su dosadašnja istraživanja i radnje o mogućnostima zaštite različitih vrsta meda na nacionalnoj i Europskoj razini, te je dogovoreno sudjelovanje zajednice pčelarskih udruga Dubrovačko-neretvanske županije u projektu zaštite dalmatinskog meda.

– Projekt zaštite oznakom izvornosti ili oznakom zemljopisnog podrijetla vrijedan 750.000 kn u prvoj fazi za četiri dalmatinske županije sufinancirat će Dubrovačko-neretvanska županija – rekao je župan Dobroslavić.

Dodatno se na sastanku razmatrala i mogućnost zaštite pojedinih vrsta meda oznakom robne marke ‘Dubrovački med’, te je s predstavnicima pčelarskih udruga usuglašena potreba anketiranja članstva udruge u svrhu iskazivanja interesa za registracijom i takve robne marke na nacionalnoj razini.

Predsjednik krovne udruge koja okuplja sve pčelare na području Dubrovačko-neretvanske županije izložio je i problem tranzita pčela kroz Neumski koridor. Prolaz kroz Neum je vrlo važan jer omogućuje prihvatljivo seljenje pčela što trajektnim linijama nije izvedivo. U transportu trajektom često se događaju gušenja pčela i gubitak izletnica, a rezultati su manja proizvodnja meda od moguće i prestanak seljenja pčela u vlasništvu pčelara iz Konavala, Župe Dubrovačke, Primorja, Pelješca i Korčule.

Hrvatski pčelarski savez obratio se i Carinskoj upravi i zastupnicima Republike Hrvatske u Europskom parlamentu u svezi ovog problema koji proizlazi iz carinske, veterinarske i ostale regulative pri prijevozu živih životinja preko graničnih prijelaza, odnosno iz trećih zemalja u Europske unije.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist