Zanimljivosti

Kako ojačati imunitet pred sezonu prehlade i gripe?

Kako ojačati imunitet pred sezonu prehlade i gripe?

Jak imunitet vrlo je bitan faktor u sprječavanju virusnih i bakterijskih infekcija koje su vrlo česte s  dolaskom hladnijih dana.

Postoje razni načini kojima možemo utjecati na jačanje imuniteta. Jedan od najvažnijih je zasigurno redovita higijena. Često pranje ruku vrlo je bitno, naročito kod male djece koja nerijetko stavljaju u usta različite predmete. Na pad imuniteta utječu i nedostatak sna i nedovoljan unos vode u organizam, stoga je bitno pripaziti i na ove čimbenike.

Velike količine stresa također su okidač za pad imuniteta. Najopasniji po tom pitanju je kronični stres, onaj koji traje duži vremenski period, a dokazano je da na imunitet djeluje isto kao i kronične upale. Za prevladavanje stresa bitno je opuštanje i prikupljanje energije koje je najlakše ostvariti masažom, tjelovježbom ili meditacijom.

Redovita tjelovježba potiče oslobađanje tjelesnih toksina i ubrzava cirkulaciju što pozitivno utječe na aktivnost mišića, zglobova, ali i organa zaduženih za obranu organizma. Stoga je potrebno što češće izdvojiti vrijeme za bilo kakvu vrstu tjelesne aktivnosti, makar se radilo o brzom hodanju.

Pravilna prehrana vrlo je značajan čimbenik u jačanju imunološkog sustava organizma, pa je poželjno u dnevni jelovnik uvrstiti namirnice poput đumbira, zelenog čaja, brokule, špinata, crvene paprike i meda. Sve navedene namirnice imaju protuupalna svojstva, a pozitivno utječu na liječenje niza tegoba povezanih uz prehladu i gripu. Potrebno je i smanjiti prekomjerni unos šećera, hrane bogate konzervansom i aditivima i masnoća životinjskog podrijetla.

Izvor: Zdravakrava.24sata.hr

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

DUBROVNIK NEKAD I SAD Fotografije nekadašnjeg svjetskog fotografa i nizozemskog istraživača naših krajeva

Dulist

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist