Kultura

‘KAD JE BOG STVARAO DUBROVNIK’ Milišić (ipak) nije zaboravljen

'KAD JE BOG STVARAO DUBROVNIK' Milišić (ipak) nije zaboravljen

Posljednja premijera ove sezone, ‘Kad je Bog stvarao Dubrovnik’ Milana Milišića, pod redateljskom palicom Matka Sršena, bila je povod press konferencije održane ovaj ponedjeljak u Kazalištu Marina Držića.

– Zašto ovaj tekst? U principu sama situacija argumentiranja zašto se izvodi Milišić u Dubrovniku je bespredmetna. Milišića držimo u pažnji u Dubrovniku, no mislim da mu sredina općenito ne daje puno značenja. Tako ćemo ovogodišnjim zadnjim premijernim naslovom sjetiti se Milana – kazao je među ostalim ravnatelj Kazališta Ante Vlahinić.

O predstavi je nešto više kazao i redatelj, Matko Sršen, kao i glumci koji sudjeluju u ovoj predstavi, te scenograf Marin Gozze, skladateljica Paola Dražić Zekić, kostimografkinja Danica Dedijer, koreografkinja Zrinka Japunčić te dizajner svjetla Aleksandar Mondecar.

– Milan je bio moj prijatelj, ja sam bio njegov prijatelj, ali i štovatelj, ujedno sam mu se i divio, te učio od njega. Ali, mislim da nisam puno naučio, jer nisam taj veliki dubrovački pjesnik kao što je Milan, po mom sudu, apsolutno bio. Ono što me ljuti, je to se ne održava spomen na Milana – u Dubrovniku da, kroz rad Teatra Lero, ali u službenoj kulturi Milišić je izbrisan. To me preneražava i u prologu ove svoje dramatizacije, koju sam radio s jednim ciljem, da omogućim da se scenski čuju ti divni Milanovi stihovi, iz temeljne poeme ‘Kad je Bog stvarao Dubrovnik’, te mnoga druga djela, napravio sam dramatizaciju da se jedno iznimno pjesničko djelo može izvesti i na sceni – kazao je među ostalim Sršen.

Milisic-KMD-(5)

– Htio bih pokazati i dokazati ovim činom da Milan nije zaboravljen. Glumci se isavaju na pozornicu i govore njegove stihove. Ipak nije zaboravljen. Hoće li Dubrovnik njega priznati kao svog velikog pjesnika, hoće li slaviti njegove obljetnice, siguran sam da hoće, pa makar to bilo i za 300 godina – istaknuo je Sršen.

– Dobio sam, kažu, lak zadatak – stvoriti betulu, dubrovačku, u čistilištu. Jesam li ili nisam, vidjet ćemo, netko prije a netko kasnije, možda će se likovi na pozornici smijati, a možda sam pogodio. To neću znati, odgovor na to pitanje ćemo jednog dana tek spoznati, možda ja malo prije vas, samo ne znam kako ću vam javiti jesam li pogodio ili ne – istaknuo je Gozze, dok se Dedijer prisjetila svih suradnji s redateljem Sršenom.

– Čim sam vidjela prvu probu, scene i glumce, inspirirali su me i crtala sam na koljenima, stvarali smo i mislim da smo uspjeli u tome. Vidjet ćete! – kratka je bila Dedijer.

– Meni je rečeno da je zahtjevno, no od malih nogu naučio sam kako u teatru postoji zakon da nemoguće postaje moguće, spaja se irealno i realno. Mislim da smo uspjeli – kazao je Mondecar.

– Glazba u ovoj predstavi ima potrebu da dočara neke situacije i scene. Iskoračuje se iz svijeta u svijet, iz čistilišta u grad i obratno. Matko je u svojoj dramatizaciji odabrao pjesme nekih od mnogih dubrovačkih trubadura 20. stoljeća, koje je jako lijepo interpretirao slijepi Šiško Menčetić, odnosno Davor Erceg, koji je ovom prilikom i izvrsno svladao gitaru – kazala je među ostalim Dražić Zekić, te dodala i to kako je imala pedagoški zadatak grupiranja pjevanja na isti način, dok je Japunčić kazala kako joj je iznimna čast raditi na ovoj predstavi, te kako su zajedno pomicali granice i otkrivali nešto novo.

Glumci su otkrili kako im je ova predstava znači jako puno, istaknuli su kako je bilo iznimno iskustvo raditi na njoj te kako nipošto nije bilo dosadno stvarati ju, a Frane Perišin kazao je kako nakon dugo vremena ponovo ima tremu…

Premijera ‘Kad je Bog stvarao Dubrovnik’ održat će se 5. lipnja s početkom u 20 sati.

IGRAJU:
OSTE, zvan BUBO BOG, krčmar Maro Martinović
MARE LUDA,  poetesa i oriđino Glorija Šoletić
FJOLA, bivša La donna perfetta, isto oriđino Izmira Brautović
MILAN Marjan Nejašmić – Banić
Dum MARIN Frane Perišin
ŠIŠKO, slijepi trubadur Davor Erceg
DŽIVO, od moralne policije Hrvoje Sebastijan
DJEČARAC Branimir Vidić
PLAKO, Držićev Nika Burđelez
BEATA, isto u Purgatoriju Nina Hladilo
SLOVINAC Hrvoje Sebastijan
SVETI PETAR / SVETI VLAHO Branimir Vidić
Gospari  i Gospođe, Brigadiri i Brigadirke Hrvoje Sebastijan, Joško Gverović, Nina Hladilo, Nika Burđelez, Mihaela Domaćin, Stjepan Marinović

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist