Kultura

Jurjevićevo “O-kruženje”

Jurjevićevo "O-kruženje"

 U sklopu Perforacija – tjedna izvedbenih umjetnosti, danas je na samom ulazu na zidine održan performans dubrovačkog umjetnika Božidara Jurjevića pod nazivom „O-kruženje“.

Prvotno je bio planiran na tvrđavi Minčeti, no Društvo prijatelja dubrovačkih starina, unatoč molbi koja je upućena od strane Art radionice Lazareti, nije dozvolilo postavljanje zastave na toj tvrđavi, zbog čega se održao na prije spomenutom mjestu. Riječ je o zastavi koja na sebi nosi motive izgorjelog ručnika iz zapaljenog hotela Imperijal, te motive ručnika iz novoobnovljenog hotela Hiton Imperijal.

– U vremenu toliko punom apsurda i paradoksa da je i sam kraj povijesti povijest već pregazila, pitati se što je povijest, pogotovo iz takozvane perspektive takozvanog malog naroda, iluzorno je koliko i čekati njezine partikularne ili univerzalne završetke. Čak više ni hodanje gol i bos ne pomaže – barem tako smatra Božidar Jurjević.

Ne pomaže, ali ni ne odmaže, nego predstavlja jednostavni oblik života, poput onog davnog lektirnog uzgajanja vlastitog vrta ili poslovičnog pometanja pred vlastitim vratima. Spojivši nespojive sintagme, i njihove konkretne posljedice, Jurjević ide iz krajnosti u krajnost, od bosonogog performera postaje konzument i klijent globalnog hotelskog lanca. Kao što veliki hoteli više nisu za male ljude, tako ni velika povijest više nije za – ikakve.

Zapravo, kaže u opisu svojeg rada ovaj dubrovački umjetnik: nema više povijesti, postoje samo ručnici. Mala osveta njihovom krađom možda je čin nemoći, ali i zametak pobune – ističe se u katalogu ovogodišnjih Perforacija o performansu Božidara Jurjevića. Podsjetimo, Perforacije su usmjerene na umjetnike iz Hrvatske i susjednih zemalja čije se izvedbe temelje na plesnom, kazališnom i likovnom izrazu te prijelaznim i graničnim područjima i disciplinama, a održavaju se u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku.

Cilj Perforacija je iniciranje novih produkcija, poboljšanje prezentacijskih uvjeta domaćim i regionalnim umjetnicima te jačanje veza na nezavisnoj kulturnoj sceni. Dubrovački dio programa završava večeras koncertom mladog hrvatskog benda s iskusnim članovima „New Gondoliers“ u Living Roomu. Početak koncerta je u 21 sat.
 
 

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist