Hrvatska

‘JUNCKEROV PLAN’ Od 77 hrvatskih projekata samo 25 prihvatljivih!

Europska unija (Shutterstock Images LLC)

Hrvatska je Europskoj komisiji za financiranje sredstvima iz tzv. Junckerovog investicijskog plana prijavila oko 25 projekata vrijednih ukupno 9 milijardi eura – izjavio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić nakon sastanka s potpredsjednikom EK Jyrkijem Katainenom.

Grčić je podsjetio da je na hrvatskoj listi projekata za financiranje iz Plana ulaganja za Europu bilo ukupno 77 projekata, ali je lista sužena na oko 25 koji bi bili od strateške važnosti, javlja HRT. Planom se naime predviđa financiranje samo projekta privatnog sektora ili javno-privatnog partnerstva, ali ne i javnog sektora.

– Zato ćemo ovih dana još jednom pozvati i potencijalne privatne ulagače da iskažu svoj interes za sudjelovanje u ovoj inicijativi, kako bi im i Vlada i hrvatska država bili potpora u komunikaciji s EK i Europskom investicijskom bankom u realizaciji tih projekta – kazao je Grčić.

Pritom je naglasio da je Hrvatska posebice zainteresirana za ulaganja u energetici, primjerice u projekte LNG terminala na Krku ili Jadransko-jonskog plinovoda, potom infrastrukturi, posebice u obnovu željeznice, ali i razvoju širokopojasne mreže u cilju dostupnosti interneta na cijelom području Hrvatske.

– Također od izuzetnog je interesa za Hrvatsku i razvoj novih financijskih instrumenata za pomoć malom i srednjem poduzetništvu u dijelu u kojem ‘redovni’ fondovi Europske unije nisu dostatni – kazao je Grčić.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist