Aktualno

Jovanović: Svaki peti učenik puši i ne pere zube

Jovanović: Svaki peti učenik puši i ne pere zube

Na regionalnoj konferenciji o dijabetesu koja se danas održala u Osijeku, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović iznio je šokantne podatke o zdravlju hrvatske djece, prenosi Slobodna Dalmacija.

– U dobi od 11 do 15 godina hrvatski učenici se nalaze na poražavajućem sedmom mjestu po debljini, a svaki peti učenik u osnovnoj i srednjoj školi već puši – rekao je ministar.

– Svaki peti srednjoškolac nikada ne pere zube, 66 posto njih nikada ne jede voće, a 76 posto ih nema povrće u svojem meniju – kazao je Jovanović, te dodao da je vrlo važno usvojiti zdrave navike već u najranijoj dobi.

– Moj je cilj da kroz promociju zdravstvenog odgoja omogućimo da djeca od najranijih godina usvajaju zdravije životne stilove, da se hrane kvalitetnije, da imaju veću tjelesnu aktivnost jer će to omogućiti prevenciju debljine, ali i bolesti ovisnosti i mentalnog i fizičkog zdravlja – istaknuo je Jovanović.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora dr. Željko Metelko upozorio je da dijabetes može završiti s brojnim komplikacijama, od amputacije noge do sljepoće i dijalize.

– Bolesnik koji prihvati naš pristup liječenju, znači da reducira svoju tjelesnu težinu, zapravo rješava i problem šećerne bolesti, masnoća, hipertenzije i zglobova, cijelog spektra stvari u kojima se troše enormna sredstva na lijekove. ako to ne napravi, skraćuje svoj životni vijek i ujedno smanjuje kvalitetu života – kazao je Metelko.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist